{ "title": "Beşamel Soslu Kıymalı Makarna", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/Besamel-Soslu-Kiymali-Makarna-81.jpg", "date": "20.01.2024 08:11:06", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Beşamel Soslu Kıymalı Makarna, Usulüne uygun yapılmış lezzetli bir makarnaya kimse hayır diyemez. Makarna ayrı bir zevktir. Makarnaya özelliğini veren şey sosudur. Sosunuz lezzetli ise makarnanız enfes biz lezzete sahip olur. Özellikle de makarnaya bir de beşamel sos girince bu makarnanın damakta bıraktığı lezzet her şeye değer. Ayrıca Beşamel sos işin içine girdiyse o makarna fırından başka bir yerde yapılmaz. Akşam çat kapı gelen misafirleriniz olursa mutlaka denemeniz gereken çok pratik, çok doyurucu ve ziyafet niteliğinde olan bu makarna lezzetiyle yiyenleri büyüleyecek.

Beşamel soslu kıymalı makarnanın malzemeleri
Beşamel sos hazırlamak için
Kıymalı harç için gereken malzemeler
Üzeri için
Beşamel soslu kıymalı makarna nasıl yapılır?

Önce kıymalı iç harcımızı hazırlayalım. Soğan ve sarımsağı yemeklik olarak doğradıktan sonra sıvıyağ ile bir tavaya alıp renkleri dönene kadar soteleyelim ve rendelenmiş domatesi ekleyelim. Domatesler suyunu çekince kıymayı da ilave edip kıymanın rengi dönene kadar kavuralım. Damak tadımıza göre tuzunu ve karabiberini ekleyip bir kenara alalım.

Şimdi ise beşamel sosu hazırlamaya başlayabiliriz. Tereyağını ve unu bir tencereye alıp unu kokusu çıkana kadar sürekli karıştırarak kavuralım. Bu aşamada unu yakmamak için dikkatli olmalısınız. Un yanarsa beşamelinizin tadı acılaşır. Soğuk sütü kavrulmuş un karışımına azar, azar ekleyerek bir yandan pütürler oluşturmaması için çırpıcı ile çırpalım. Beşamel sos kaynayınca ve muhallebi kıvamını alınca ocaktan indirelim.

Kıymalı harç ve beşamel sostan sonra artık makarnaları haşlayabiliriz. Suyu kaynatalım ve içerisine makarnaları ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip 6 dakika kadar haşlayalım. Haşlanan makarnaları birbirine yapışmaması için soğuk sudan geçirelim. Süzelim ve rendelenmiş beyaz peynirle birlikte hazırlayıp soğuttuğumuz beşamel sosu da haşlanmış makarnaya ekleyerek karıştıralım. Bu karışımın yarısını fırın kabına dökelim. Kıymalı harcı olduğu gibi beşamel soslu makarnanın üzerine yayalım. Kalan beşamel soslu makarnayı tekrardan kıymalı harcın üzerine dökelim. Beşamel soslu kıymalı makarnayı önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Makarnanın pişmesine son 6-7 dakika kala üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpelim. Kare dilimler yaparak Beşamel soslu kıymalı makarnayı servis edelim.
" } ] }