{ "title": "Ispanaklı Kıymalı Börek", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/ispanakli-kiymali-borek.jpg", "date": "19.01.2024 00:54:04", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "
Ispanaklı kıymalı börek, mutfaklarımızın vazgeçilmezi 5 çaylarının yanında servis edilen ve çocukların çok sevdiği börek türüdür. Börekler içine koyulan malzemelere göre kıymalı, patatesli, peynirli, haşhaşlı, mercimekli börek gibi değişik türlerde olur. Ispanaklı kıymalı börek protein olduğu kadar, demir bakımından çok yüksek ve çok lezzetli bir yiyecektir. Okula giden çocukların beslenmesine, kahvaltıda çeşitlilik olsun diye sizlerde evinizde kolayca yapabilirsiniz. Ispanaklı kıymalı böreği ister kol böreği olarak yapabilir, isterseniz tepsi üzerinde yapar ve sonradan kare şeklinde dilimleyebilirsiniz. Eğer kol böreği yapacaksanız hazır olarak yapılan yufkadan yapmak daha güzel olacaktır. Tepsi böreği yapacaksanız hamurunu kendiniz evinizde yaparak, açabilirsiniz. Börekte çoğu insan margarin kullanmaktadır. Katı yağ olduğundan börek soğuduğunda tadını bozacağından sıvı yağ kullanılması gerekmektedir.

Ispanaklı kıymalı börek malzemeleri
Yufkaların içerisine sürmek için sos
Üzeri için
Ispanaklı kıymalı börek nasıl yapılır?

Yarım kilo kuzu ıspanağın çok iyi yıkanması gerekmektedir. Yıkadığınız ıspanakları küçük küçük doğrayın. Tencere içerisine 4 su bardağı su koyup haşlayın. Süzerek ocaktan alın. Soğanları da aynı şekilde küçük küçük doğrayın. Bir tencere içerisine sıvı yağ koyup kızdırılır. Doğramış olduğunuz soğanlar pembeleşinceye kadar kavurulur. Domates salçası ve biber salçası da eklenerek yağda ezilir. (Acı sevmeyenler biber salçası koymayabilir) kıyma eklenerek, rengi değişene kadar kavrulur. En son haşladığımız kuzu ıspanaklarımız konularak sote edilir. Her insanın damak tadı ayrı olacağından istediğiniz baharatları, tuzunu da atarak karıştırıyoruz. Ispanaklar suyunu çekene kadar kavrulur. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

Bir kabın içerisinde süt, yumurta ve sıvı yağ konularak iyice çırpılır. Temiz bir tezgâhın üzerine yufkalardan bir tane alınarak açılır. Yufkanın üzerine, yapılan sostan 3-4 kaşık alınarak dökülür. Fırça yardımıyla yufkanın her tarafına sürülür. Yufkanın üzerine yapılan iç harcından ince ve uzun bir çizgi olacak şekilde eşit miktarda yayılır. Rulo olacak şekilde sarılır. Fırın tepsisi yufkanın yapışmaması için yağlanır. Börek tepsiye yerleştirilir. Bütün yufkalar aynı şekilde yapılarak yağlanmış tepsiye konulur. Yufkanın içine sürmüş olduğumuz sosun kalan kısmını böreklerin üzerine sürüp, çörek otunu böreklerin üzerine serpiyoruz.

Daha önceden 200 derecede ısıtmış olduğumuz fırınımıza koyup, 40 dakika boyunca pişiriyoruz. Pişen böreklerimizi eşit miktarda istediğimiz şekilde kesiyoruz. Sıcak olarak servis edilmesi gerekmektedir.

Afiyet olsun.
" } ] }