{ "title": "Kıymalı Ali Nazik", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-ali-nazik.gif", "date": "20.01.2024 06:42:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kıymalı ali nazik, Türk mutfağında köklü bir geçmişe sahiptir. Ali nazik kebabı olarak tanınsa da tam bir ana yemektir. Yemeğin adının oldukça ilginç bir hikayesi bulunmaktadır. Rivayete göre, Yavuz Sulatan Selim Antep'te yediği bir yemeği çok beğendiğinden, \"yemek güzel olmuş, hangi eli nazik bu yemeği yaptı?\" diye sorunca, yemeğin adı günümüze kadar bu şekilde ulaşmıştır. Bu halk arasında söylenen bir rivayettir. Yemeğin ana malzemesi patlıcan, süt, kıyma ve baharatlardan oluşur. Gerçekten çok lezzetli ve farklı bir yemek olarak, sofralarda yerini alır. Dilerseniz yöresel yemeklerimizin en güzellerinden olan kıymalı ali nazik yemeğini birlikte hazırlayalım.

Kıymalı ali nazik için gerekli malzemeler
Kıymalı harç için malzemeler
Kıymalı ali nazik nasıl yapılır?

İlk olarak patlıcanları iyice yıkayalım ve kurulayalım. Patlıcanların üzerlerine aralıklı olarak bıçakla birkaç delik açın. Bunları orta ateşin üzerinde közlemeye bırakın. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını güzelce ayıklayın. Bunları ince şekilde doğrayın ve ezin. Patlıcanlar püre kıvamına gelmeli. Daha sonra uygun bir tavanın içine 1 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı tereyağını koyun. Bunu orta ateşin üzerinde un sararıncaya kadar kavurun. Bunun üzerine biraz tuz, karabiber, kırmızı pul biber ilave edin. Ardından püre haline getirdiğiniz patlıcanları ilave edin. Malzemeyi karıştırdıktan sonra, içine sütü ilave edin. Ocağın altını kısarak, patlıcanların sütü çekmesine kadar pişirin. Daha sonra patlıcanlı harcı direkt olarak servis tabaklarına pay ediniz.

Şimdi kıymalı ali nazik yemeğinin harcını hazırlamaya başlayalım. Tavanın içine 1 yemek kaşığı zeytinyağını koyun. Ocağın üzerinde yağ kızarken, içine sarımsakları ve kuru soğanı ince doğrayarak sotelemeye başlayın. Bu arada yeşil biberleri de ince kıyarak içine koyun. Bunların üzerine kıymayı ilave ederek, hepsini kavurmaya devam edin. Kısa bir süre sonra içine biber salçasını ilave edin. Salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra ocağın üzerinden harcı indirebilirsiniz.

Servis tabaklarına koyduğunuz patlıcanlı harç soğumuştur. Bunların üzerine yoğurt ve sarımsakla hazırladığınız sosu dökün. En üstüne hazırladığınız kıymalı harcı paylaştırın. Kıymalı ali nazik yemeği artık hazırlandı. Servis tabaklarını yanına maydanozla süsleme yaparak, sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }