{ "title": "Kıymalı Ay Çöreği", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-ay-coregi.gif", "date": "23.01.2024 06:43:23", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Kıymalı Ay Çöreği, hamur işini sevenler için yumuşacık bir seçenektir. Mayalı bir tarif olan bu çöreği sabah kahvaltılarını zenginleştirmek için yapabilirsiniz. Aynı zamanda beklemeye uygun bir tarif olduğu için pişirdikten sonra derin dondurucuda muhafaza edip sonradan ısıtarak tüketebilirsiniz.

Kıymalı Ay Çöreği Malzemeleri
Kıymalı Ay Çöreği Nasıl Yapılır?

Çöreğin hazırlığına ilk olarak hamurundan başlanmalıdır, çünkü hamurun mayalanma süreci uzun sürecektir. Oda sıcaklığında bekletip yumuşamasını sağladığımız margarini kabın içerisine koyup, elenmiş olan unu içerisine ilave ediyoruz. Yoğurma kabının içerisine yumurtaların sadece birisinin sarısını ayırmak koşulu ile ilave ediyoruz. Kaba sıvı yağı, tuz ve yaş mayayı da ilave ettikten sonra yoğurmaya başlıyoruz. Hamurun içerisinde margarin parçaları kalmayıp, kulak memesi kıvamına erişene kadar yoğuruyoruz.

Hamur istenen kıvamı aldığında bir bez ile örtüp mayasının gelmesi için 40 dakika kadar bekliyoruz. Hamur mayalanırken iç malzemenin hazırlık aşamasına başlayabiliriz. Bir tava içerisine az sıvı yağ koyduktan sonra yağın içine kuru soğanı rendeleyip koyuyoruz. Soğan iyice kokusunu salıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Bu işlem sonunda kıymayı kavurmak üzere tavaya alıyoruz. Kıymayı kavurup içerisine haşlanmış rende edilmiş patates, tuz ve karabiber ilave ediyoruz. Hazırlanan harcı soğuması için serin bir ortama alıyoruz. Mayalanmış olan hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparıp, avuç içi genişliğinde açıyoruz. Dileyen bu ölçünün bir tık üzerinde yapabilir. Açmış olduğumuz hamurun içerisine bir yemek kaşığı kıymalı harçtan koyup hamuru kalem gibi yuvarlayarak kapatıyoruz. Hamurun son hali olan yarım ay görüntüsünü vermek için her iki ucu çekiştirip birbirine yakınlaştırıyor uz. Bu işlemi bütün malzeme bitene kadar sürdürüp, çörekleri fırın kabının içerisine yerleştiriyoruz. Çöreklerin pişmeden önceki son işlemi olan, yumurta sarısını fırça ile sürüp üzerine çörek otu serpiyoruz. Bütün bu işlemlerin sonunda hamurun el mayası gelmesi için 20 dakika beklenirse daha başarılı ve puf bir sonuç alınacaktır. El mayası gelen çörekleri önceden ısıtılmış olan 200 derecelik fırına koyuyoruz. Çöreklerin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Bu sonuç alındıktan sonra kıymalı ay çörekleri servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }