{ "title": "Kıymalı Bamya", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-bamya.gif", "date": "21.01.2024 05:56:35", "author": "durmuş boğazlı", "article": [ { "article": "Kıymalı Bamya, Bamya, ebegümecigiller ailesinden olup, ılık iklimde yetişmeyi seven bir yıllık bir bitkidir. Bamya yaş ve kuru olarak tüketilen bir ilkbahar ve yaz sebzesidir. Tazeyken toplanmalı ve hemen tüketilmelidir, olgunlaşınca toplanırsa çekirdeklenir ve kartlaşır. Bamya çok değişik mutfaklarda kendine yer bulmuştur. Bamyanın yapılış şekli ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye genelinde zeytinyağlı sebze yemeği olarak veya etli tüketilen bamya, Türkiye'de çok tercih edilmese de biraz uzun ve iri olanları kızartılarak da tüketilmektedir. Bamya, lif oranı yüksek bir besin olan, aynı zamanda da mineraller bakımından da çok zengin bir sebzedir. Türkiye'de Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. Amasya, Tokat, İç Anadolu'da, çok küçük toplandığı için kurutmalık olarak Çiçek Bamyası yetişmektedir. Ege ve Marmara Bölgesinde, Sultani Bamya yetişmektedir. Ege bölgesinde, Bornova Bamyası yetişmektedir. Halk arasındaki adıyla Manikürlü bamya, kınalı bamya da denir. Balıkesir iline ve yöresine ait Balıkesir Bamyası'dır. Halk arasındaki diğer adı da Tombul Bamya'dır.

Kıymalı Bamya Tarifi İçin Malzemeleri
Kıymalı Bamya Nasıl Yapılır?

Bamyaların önce saplarını kalem açar gibi sivri şekilde ayıklıyoruz ve yıkıyoruz. Soğanları yemeklik doğruyoruz, domatesleri küp-küp doğruyoruz, biberleri de ince ince doğrayalım, sarımsakları da doğra, limonu da sıkalım. Malzemelerimiz hazır şimdi yapım aşamasına geçelim.

Bir tencereye yağı koyalım, soğanı yağın üzerine dökelim ve tencereyi ocağa koyalım soğanları hafif sarartalım. Sonra sırası ile kıymayı ilave edelim 2-3 kez çevirip kavuralım. Biberleri, arkasında da küp şeklinde doğranmış domatesleri ilave edin. Üzerine yıkanmış bamyaları ilave edin, sarımsakları bir iki kere çevirin. Üzerine 3 bardak sıcak suyu, tuzu, limon suyunu dökün ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın, tencerenin kapağını kapatın, bamyalar yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika yeterli olacaktır pişirin. Biraz dinlendirin baharatlarını da ilave edin ve sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

" } ] }