{ "title": "Kıymalı Bamya", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-bamya.gif", "date": "21.01.2024 05:56:35", "author": "durmuş boğazlı", "article": [ { "article": "Kıymalı Bamya, Bamya, ebegümecigiller ailesinden olup, ılık iklimde yetişmeyi seven bir yıllık bir bitkidir. Bamya yaş ve kuru olarak tüketilen bir ilkbahar ve yaz sebzesidir. Tazeyken toplanmalı ve hemen tüketilmelidir, olgunlaşınca toplanırsa çekirdeklenir ve kartlaşır. Bamya çok değişik mutfaklarda kendine yer bulmuştur. Bamyanın yapılış şekli ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye genelinde zeytinyağlı sebze yemeği olarak veya etli tüketilen bamya, Türkiye'de çok tercih edilmese de biraz uzun ve iri olanları kızartılarak da tüketilmektedir. Bamya, lif oranı yüksek bir besin olan, aynı zamanda da mineraller bakımından da çok zengin bir sebzedir. Türkiye'de Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. Amasya, Tokat, İç Anadolu'da, çok küçük toplandığı için kurutmalık olarak Çiçek Bamyası yetişmektedir. Ege ve Marmara Bölgesinde, Sultani Bamya yetişmektedir. Ege bölgesinde, Bornova Bamyası yetişmektedir. Halk arasındaki adıyla Manikürlü bamya, kınalı bamya da denir. Balıkesir iline ve yöresine ait Balıkesir Bamyası'dır. Halk arasındaki diğer adı da Tombul Bamya'dır.