{ "title": "Kıymalı Bohça Böreği", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-bohca-boregi.gif", "date": "19.01.2024 21:00:25", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kıymalı bohça böreği, kolay yapımı sayesinde her zaman tercih edeceğiniz börek türlerinden biridir. Üstelik tüketilmesi de kolay bir börektir. Kesme derdi olmadan, paylaştırma derdi olmadan kolayca servis edebiliyorsunuz. Bu börek halk arasında talaş böreği olarak da bilinir. Bugün sizlere vereceğimiz kıymalı bohça böreğini, dilerseniz patatesli, peynirli, ıspanaklı malzemelerle de hazırlayabilirsiniz. Yufkaların her birinden 4 tane börek hazırlayacaksınız. Bu nedenle kişi sayısına göre yufkalarınızın sayısını da arttırabilirsiniz. Her bir börek oldukça doyurucu oluyor. Buna göre ayarlamanızı yapabilirsiniz. Böreği hazır yufkayla hazırlamanıza rağmen, elde açılan börekler kadar lezzetli olur. Böreğimizi biraz fazla övdük sanırım, şimdi hazırlıklarımızı yapalım ve çay saatine kadar kıymalı bohça böreğini hazırlayalım.

Kıymalı bohça böreği için gerekli malzemeler
İç malzemeleri
Kıymalı bohça böreği nasıl yapılır?

Öncelikle bohça böreğinin iç malzemelerini hazırlayalım. Bu bizi hem biraz uğraştıracak hem de iç harcının kullanılırken soğumuş olması gerekiyor. İlk olarak havucu yıkayalım ve kabuklarını soyucuyla soyalım. Bunu minik küpler şeklinde doğrayalım. Aynı şekilde patatesi de soyalım ve minik küpler haline doğrayalım. Bezelye konserve olduğundan, bunu sadece süzelim ve yıkayalım. Küçük bir tencerenin içinde patates ve havuçları az suyla birlikte biraz haşlayalım. Haşlama suyunun içine az miktarda tuz atabilirsiniz. Bunlar haşlanırken, sizde kuru soğanları ince yemeklik olarak doğrayın. Dilerseniz rendenin iri tarafıyla rendeleyebilir ya da rondodan çekebilirsiniz. Uygun boyda bir tavanın içine kuru soğanları sıvı yağda kavurmaya başlayın. Hafif şeffaflaşan soğanların içine kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu salıp çekinceye kadar pişirmeye devam edin. İçine karabiber ve tuzunu ilave edin. Ocakta pişmiş olan patates ve havucu süzerek, kıymalı harca ilave edin. Bezelyeleri de koyarak, tüm malzemeleri karıştırın. Daha sonra ocağın altını kapatarak, iç harcın soğuması için uygun bir yere kaldırın. Börekleri hazırlarken, bu malzemenin soğumuş olması gerekiyor.

İç harcı soğurken bizde yufkaları böreği yapacak şekilde hazırlamaya başlayalım. Bir tavanın içinde margarini eritmeye başlayalım. Fakat margarin erirken fazla kızmamalı. Daha sonra eriyen margarine yarım su bardağı ılık suyu dökerek karıştıralım. Bunu iyice çırpalım. Mutfak tezgâhının üzerine yufkanın birisini tam olarak açalım. Üzerine hiç boşluk kalmayacak şekilde yağlı karışımından sürelim. Bunu bir fırça yardımıyla yaparsak, daha kolay olur. Daha sonra yufkanın bir tarafını yufkanın üzerine doğru kapatın. Bu ayarı yaparken yufkanın diğer tarafının da üzerine kapatılacağını hesaba katın. Kapattığınız yufkanın üzerine yine yağlı karışımdan sürün. Bunun üzerine yufkanın karşı tarafını kapatın. Aynı şekilde yufkanın diğer yanlarını üzerine katlayın. Her katın arasına yağlı karışımı sürün. Bu şekilde kapattığınızda yufka kare şeklini alacaktır. Bu şekilde kalan 5 yufkayı da yağlayın. Bunları bir tepsinin içine üst üste dizin. İşlem tamamlandıktan sonra, yufkaları buzdolabına kaldırın. Bunun sebebi yufkaların arasına sürdüğünüz yağlı karışımın donması içindir.

Yufkalar buzdolabında yarım saat kaldığında amacımıza ulaşırız. Her kat arasındaki yağ donmuş olur. Şimdi kıymalı bohça böreğini hazırlamaya başlayabiliriz. Tezgâhın üzerine katladığınız yufkaların birini koyun. Bu kare biçiminde olan yufkayı artı şeklinde dörde kesin. Bu parçaların her birine soğumuş olan kıymalı harçtan koyun. Bu arada fırın tepsisine yağlı kâğıt serin ya da içini güzelce yağlayın. Şimdi yufkaların her birini bohça şeklinde kapatın. Yani yufkanın karşılıklı uçlarını birleştirin. Bunu elinizle düzgünce kapattığınız yer alt tarafa gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. Bunu yaparken böreklerin açılacağını falan düşünmeyin. Şimdi kalan yufkaları da bu şekilde hazırlayın. Tüm yufkaları bitirince yirmi dört tane bohça börek elde edeceksiniz. Bunların üzerine fırçayla yumurta sarısı sürün. Biraz susam ve çörek otu serpiştirin. Fırınınızı 200 derecede ısıtarak, kıymalı bohça böreklerinin üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra bohça böreklerini sıcak olarak çayla birlikte servis edebilirsiniz. Bu börekleri soğuk olarak bile seveceğinizi düşünüyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }