{ "title": "Kıymalı Börek", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-borek.gif", "date": "20.01.2024 06:47:19", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Kıymalı börek, halk arasında çok sevilen ve sık yapılan bir börek olmaktadır. Ülkemizde ev hanımlarının günleri olduğunda ya da çocuklarının beslenmesine konulan enfes bir yiyecek olmaktadır. Aynı zamanda da çok sağlıklı olacağından protein kaynağı olan bu böreği sizler de yaparak yiyebilirsiniz. Hazır yufkadan yapılabileceği gibi, kendi evinizde de açacağınız hamur sayesinde kolayca yapacaksınız. Bu börek türü sade kıyma ile yapılacağı gibi patates püresi ya da ıspanak konularak da yapabilirsiniz. Sade olan kıymalı böreğin içerisine, dana kıyma, çeşitli baharatlar, kuru soğan ve maydanoz konularak yapılır. Bu böreği fırında yapabileceğiniz gibi, yağda kızartarak ya da tavada her iki tarafını pişirip de yapabilirsiniz. Yağda kızartılan böreğe genellikle çiğ börek denmektedir. Yağda kızartılan börek kalorisi çok yüksek olacağından çok tüketilmesi zararlı olacaktır. Yaz aylarındansa kış aylarında daha çok tercih edilen bir börek türüdür. Böreğin yanında çay, kola ya da ayran içilebilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan bu böreği sizlerde evinizde kolayca yapabilirsiniz. 100 gram olan bir dilim kıymalı börek 248 kalori olmaktadır.

Hazır yufkadan yapılan kıymalı börek için malzemeler
Hazır yufkadan yapılan kıymalı börek nasıl yapılır?

Bir tava içerisine yarım çay bardağı sıvı yağ konulur. Çok küçük doğramış olduğumuz soğanlarımızı koyup, pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine yine çok küçük doğramış olduğumuz sivri biberleri koyup bir iki çevirdikten sonra yarım kilo dana kıymamızı da koyup kavurmaya başlıyoruz. Domates biraz sulandıracaktır. Bu yüzden istemeyen koymayabilir. Karabiber, kırmızıbiber ve tuzu atıp kıymanın rengi koyulaşana kadar kavuruyoruz. Tam ocağın altını söndürmeye yakın ince ince kıyılmış olan maydanozları ekleyip çok az kavurup ocağın altını kapatıyoruz. İç harcımızı hazırladıktan sonra biraz soğumaya bırakıyoruz. Yufkalarımızdan bir tanesini alarak, temiz olan bir zemine seriyoruz. Üzerine bir miktar süt koyup ıslatmamız gerekmektedir. Yufkamızı tam olarak ortadan ikiye katlıyoruz. Bir miktar iç harcımızdan alarak yufkanın ortasına koyup yayıyoruz. Yufkanın sağını ve solunu iç harcın üzerine kapatıyoruz. Daha önceden böreklerimizin yapışmaması amacıyla yağladığımız tepsimizin üzerine yaptığımız böreğimizi koyuyoruz. Diğer olan yufkaları da aynı şekilde iç harcı koyup yapıyoruz. Böreklerimizi hazırladığımız zaman tereyağımızdan bir miktar alarak böreklerin üzerine eşit miktarda koyuyoruz. Ayrı bir kabın içerisinde çırpmış olduğumuz yumurtayı böreklerin üzerine sürüp daha önceden 200 derecede ısıtmış olduğumuz fırına koyuyoruz. 30 dakika pişirdikten sonra servis etmeye hazırdır.

Kıymalı tepsi böreğinin malzemeleri
Kıymalı tepsi böreği nasıl yapılır?

Bir tavanın içerisine sıvı yağ konularak, kuru soğanlar küçük doğranıp pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma üzerine eklenerek rengi değişinceye kadar kavrulur. Domatesler eklenerek kavrulmaya devam edilir ve en son maydanozlar eklenir. En son tuzunu ve diğer baharatları ekleyip ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Fırın tepsisi yağlanır. Bir kabın içerisinde yufkalar arasına sürülmesi amacıyla sos hazırlanır. 1 bardağı süt, 2 yumurta ve sıvı yağ konularak çırpılır. Yağlanmış olan tepsinin içerisine 1 tane yufka konularak, üzerine sostan bir miktar konulur ve sürülür. 2. Yufkada aynı şekilde tepsiye konularak sos konulur. 3. Yufka konulduktan sonra yapmış olduğumuz iç harcımızın hepsi yufkanın üzerine konularak yayılır. Ardından diğer kalan 3 yufkada teker teker konulur ve arasına yapılan sos dökülür. Son yufkanın üzerine sos konulur. Eğer isteyen olursa üzerine çörek otu serpebilir.

Yağda kıymalı böreğin malzemeler

Hamuru için
İç malzemeler
Kızartmak için
Yağda kıymalı börek nasıl yapılır?

Unu eleyip bir kabın içerisine konularak ortası açılır. Ortasına yumurta sarısı ve sıvı yağ konulur. Tuzu da dökerek yavaş yavaş suyu ekleyip hamur yoğurulmaya devam edilir. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar devam edilir. Başka bir kabın içerisine iç harcı hazırlanır. Soğan küçük küçük doğranır. Kıymanın içerisine konulur. İçine tereyağı, tuz ve karabiber eklenir. İyice karıştırılır. Hamurdan bir miktar alınarak ince olacak şekilde oklava yardımıyla yuvarlak açılır. İç harcımızdan bir miktar alınarak yuvarlak hamurun yarısına konulur diğer yarısı iç harcın üzerine kapatılır. Bütün hamur ve iç harcı bitene kadar bu şekilde börekler hazırlanır. Yağ kızdırılır. Yapılan börekler yağın içerisinde pişene kadar kızdırılır. Daha sonra yağ çekmesi için kâğıt havluya konulur.
" } ] }