{ "title": "Kıymalı Boşnak Böreği", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-bosnak-boregi.jpg", "date": "20.01.2024 16:54:43", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Kıymalı Boşnak Böreği, börekçi dükkanlarının en çok rağbet gören börek çeşitlerinden bir tanesidir. Elle açma işlemi herkesin yapabileceği bir işlem olmadığı için genelde hanımlar boşnak böreğini dışarıdan sipariş etmeyi tercih ederler. Size vereceğimiz bu tarif ile sizde bu muhteşem böreği evinizde deneyerek yapabilirsiniz. Zannettiğiniz kadar zor olmadığını göreceksiniz. Kolay gelsin.

Kıymalı Boşnak Böreği Malzemeleri
İç Harcı İçin Malzemeleri
Yağlamak için
Kıymalı Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?

Böreği hazırlamaya ilk olarak hamuru yoğurarak başlıyoruz. Bunun için ılık suyu, sütü ve tuzu geniş bir karıştırma kabının içine atıp karıştırıyoruz. Daha sonra unu üzerine yavaş yavaş ilave ederek elimizle yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha yumuşak ama elinize yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz. Hamur istediğiniz kıvama geldiyse, 5 dakika daha yoğurup, hamurun üzerini örterek on dakika dinlendiriyoruz.

Hamur dinlenirken bir taraftan iç harcımızı hazırlıyoruz. Geniş bir tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ atıp bir miktar kızardıktan sonra kıymayı atıyoruz. Kıymayı rengi kahverengiye dönünceye kadar kavurduktan sonra, ince doğranmış kuru soğanı ilave ediyoruz. Daha sonra baharatlarını ilave edip, soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar kavurmaya devam ediyoruz. En son maydanozu ekleyip biraz karıştırdıktan sonra tavanın altını kapatıyoruz. Yağ tavasında margarini eritip, üzerine sıvı yağı ekleyip kızartıyoruz. Dikkat edin yağı yakmayın sadece kızarsın.

Dinlenen hamuru altı eşit parçaya ayırıp, her bir parçayı tamamen yağladıktan sonra açacağımız hariç diğerlerini hamur kabına geri kaldırıyoruz ve yine hamur karıştırma kabının kapağını örtüyoruz. Tezgâhın üzerine koyduğumuz hamuru, daha önceden yağladığımız mutfak tezgâhının üzerinde elimizle açıyoruz. Hamurun açılması yağın bolluğuna bağlıdır. Yağı bol kullanırsanız, hamurunuz daha kolay açılacaktır. Bu şekilde hamuru açabildiğiniz incelikte hatta içinden baktığınızda karşısı görülebilecek incelikte açmaya çalışın. Açtığınız hamuru, tezgâhın üzerine güzelce serin, tam ortasına çizgi halinde kıymalı harçtan bol miktarda koyun. Hamurun ucunu alıp, diğer yarısının üzerine yarım ay şeklinde kaplayın. İç harcının olduğu kısımdan diğer tarafa doğru dolayın. Yuvarlak bir fırın tepsisinin tam ortasına gelecek şekilde, salyangoz şeklinde dolayın. Diğer hamurları da aynı şekilde açarak aynı işlemi uyguladıktan sonra, tepsiye sarmaya devam edin. Sarma işlemini yaparken fazla sıkıştırmamaya özen gösterin. Hamurlar tepsiye fazla gelirse başka bir tepsiye yapın ama kesinlikle sıkışık sarmayın. Böreğin özelliği kaybolur. Tepsi dolduktan sonra kalan yağdan üzerine sürerek 250 derecede önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.
" } ] }