{ "title": "Kıymalı Bulgur Köftesi", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-bulgur-koftesi.gif", "date": "19.01.2024 12:40:45", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yemeğin özellikleri arasında köftelerin cevizden küçük, fındıktan büyük olması gerekmektedir. Bazıları bu köfteri çok az kızartırken, genellikle su içerisinde haşlanarak yapılır. Lezzetli bir köfte yemeğinizin olmasını istiyorsanız, köfte hamurunu iyice yoğurmak gerekmektedir. İsterseniz bu köfteleri boş vaktinizde yaparak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Mutlaka pişirip derin dondurucuya atın. Eğer acıktığınızda sadece sosunu yaparak yiyebilirsiniz.

Kıymalı bulgur köftesi malzemeleri:
Köftesi için malzemeler
Köfteleri pişirmek için sos malzemeleri
Köftelerimizin üzerine dökmek için
Kıymalı bulgur köftesi nasıl yapılır?

Bir kabın içerisine köftelik bulgurlarımız konularak 1,5 sıcak suyla ıslatılır. Ağzı kapatılarak 20 dakika boyunca bulgurların şişip yumuşaması beklenir. Şişen bulgurun üzerine un serpilir ve kuru soğan rendenin en küçük yeriyle rendelenir. Yavaş yavaş yoğurulmaya başlanır. Arada elinizi ıslatmayı unutmayınız. Yumurta kırılır, irmik konulur ve yoğurulmaya devam edilir. Domates salçası ve biber salçasını hafif sulandırıp üzerine dökün. En son kıymayı ekleyip yoğurun. Ne kadar çok yoğurursanız malzemeler birbirine o kadar karışacaktır. Tuzunu ve isteğinize göre baharatları da ekleyip biraz daha yoğurun.

Şimdi sıra köftelerimizi yapmaya geldi. Köftelerin ne çok büyük ne çok küçük olması gerekmektedir. Fındıktan biraz daha büyük olacak şekilde yoğurduğunuz hamurdan koparıp, yuvarlanır. Köfteli hamur bitene kadar bu şekilde koparıp yuvarlanır. Yaptığınız köfteleri bir tepsinin içerisini unlayıp üzerine koyunuz. Üst üste olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde köfteler yapışır.

Köfteleri pişirmek için

Derin bir tencerenin içerisine sıvı yağ konularak, domates salçası ve biber salçası konularak kavrulur. Maydanozları ince kıyıp, içine atılır. 4 su bardağı suyu ve tuzu da ekleyip, kaynayıncaya kadar beklenir. Hazırlamış olduğumuz köftelerimizi suyun içerisine yavaş yavaş atarak 10 dakika boyunca kaynatılır. Köfteleri çok fazla karıştırmamanız gerekmektedir. Aksi takdirde köftelerin dağılması ile sonuçlanacaktır. Köfte içerisinde olan bulgurlar suyunu çekeceğinden köfteleri pişirdiğimiz su çok azalacaktır. Servis tabağına köftelerinizi alınız.

Servis yapılması için

Pişen köftelerimiz dağılmadan çok dikkatlice servis tabağına alınır. Daha önceden çırpılmış olan yoğurt köftelerin üzerine dökülür. Bir tavanın içerisine 1 yemek kaşığı tereyağı konularak eritilir. Üzerine toz biber (İsteğe göre nane de olabilir) konularak çok az kavrulur. Yakmamaya dikkat edin. Toz biberi yağa koyar koymaz hemen ocağın altını kapatın. Tavadaki yağdan alınarak yoğurdun üzerine dökülür.

Afiyet olsun.
" } ] }