{ "title": "Kıymalı Dolma Biber", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-dolma-biber.gif", "date": "19.01.2024 02:05:00", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Kıymalı Dolma Biber, Dolma biber, tatlı ve acı çeşitleri olan, içeriğinde B6 vitamini, C vitamini ve Beta Karoten açısından oldukça zengin bir sebze türüdür. İçeriğindeki vitaminler, dolmalık biberin faydalarını sürekli gözler önüne sermektedir. Biber dolması yapmak için öncelikle alacağımız yeşil biberleri etli yapılacaksa küçük boy, zeytinyağlı yapılacaksa orta ve büyük boylardan seçmemiz gerekmektedir. Ayrıca günümüzde dolma biberlerin farklı renklerde çeşitleride mevcuttur, kırmızı, turuncu ve sarı renkli olmak üzere, bu biberleri alırken seçimine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Biber dolması çok sayıda kişilerin severek yediği yemeklerden biridir. Biber dolmasının farklı pişirme çeşitleri vardır. Hazırlanışlar aynı olsa da pişme şekli farklı olabilir. Türk mutfağı bakımından üretmek ve yaratmak bizim aşçılarımıza mahsustur. Biber dolması zengin çeşitleriyle mutfağımızda yerini almıştır, Zeytinyağlı biber dolması ve peynirli biber dolması yazları çok tercih edilir. Kıymalı, etli, fırında biber dolması vs. Gibi çeşitleri sayılmaya devam edilebilir. Hatta günümüzde yapımı yaygınlaşmaya başlayan bir iki çeşidi daha vardır. Bunlar mercimekli biber dolması, bulgurlu biber dolması gibi çeşitleri de mevcuttur.

Kıymalı Biber Dolması İçin Malzemeler:(Çiğden Yapılan)
Dolmaların ağız kısmını kapatmak için
Sosu için
Kıymalı Dolma Biber Nasıl Yapılır?

İç harcı pişirilerek de yapılabilir. Çiğden bütün malzemeler karıştırarak da yapılabilir. Ben çiğden yapılanın tarifini vermek istiyorum.

Biberlerin sap kısımları yani kapakları çıkartılarak içlerini çekirdeklerini boşaltalım. Yıkayıp ve suyu süzülmesi için bir süzgeç üzerine alınır. Bir kaba malzemeleri sırasıyla koyup karıştıralım. Önce soğanlarımızı ince yemeklik doğrayalım. Üzerine kıymayı, yıkanmış suyu süzülmüş pirinci, domatesleri rendeleyelim, biber salçamızı koyalım. Sıvıyağı ve yarım çay bardağı suyu dökelim. Arzuya göre margarin veya tereyağı koyabilirsiniz. Maydanozları ince kıyalım içine ilave edelim. Tuzunu karabiberini, pul biberini koyup bütün malzemeyi birlikte güzelce karıştıralım. İçlerini boşalttığımız biberlere iç harcımızdan koyalım. Derin ve yayvan bir tencereye sıralayalım. Biberler bitene kadar işlemi tekrarlayalım. İç harç çiğ olduğundan şişmesi göz önünde bulundurularak biberleri fazla doldurmayalım. Sonra 1-2 adet domatesi kapak yapmak için doğrayalım. Biberlerin ağzını kapatalım. Sos için, sıcak suyla biber salçası ezilerek çözdürülür. Dolmalarımızın üzerlerinden gezdirerek tencereye salçalı su dökülür. Dolmaların yarısını bir parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilerek kapağı kapatılır ve ocağa konur. Kaynamaya başlayınca ocak kısılarak kısık ateşte 30-40 dakika pirinçler pişene kadar pişirilir. Yemeğimiz piştikten sonra ocaktan alalım. Yemeğimizi yarım saat veya bir saat kadar mutlaka dinlendirelim. Sıcak olarak servis yapabiliriz.

Afiyet Olsun.
" } ] }