{ "title": "Kıymalı Dolma", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-dolma.gif", "date": "19.01.2024 14:44:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kıymalı dolma, dediğimiz zaman ilk aklımıza gelen dolmalık biberle hazırlanan nefis dolmalardır. Bunun dışında kabak, patlıcan, yaprak gibi sebzelerle de kıymalı dolma hazırlayabilirsiniz. Özellikle yaz döneminde pişireceğiniz kıymalı dolmanın tadına doyamazsınız. Dolma zeytinyağlı hazırlandığında, pirinci daha ağırlıklı olur. Ancak işin içine kıyma girdiğinde, pirinç miktarını ayarlamak çok önemlidir. Yani pirinç kıymanın lezzetini boğmayacak şekilde ilave edilmelidir. Dolmaları yerken ağzınıza kıymanın lezzetini rahatlıkla almalısınız. Dolmalık biberleri seçerken de zeytinyağlı dolma yaptığınız gibi büyük boyları değil, küçük boyda biberleri tercih edin. Şimdi birlikte kıymalı dolma yapımına başlayabiliriz.

Kıymalı dolma için gerekli malzemeler
Kıymalı dolma nasıl yapılır?

Dolmayı hazırlamak için, önce biberlerin saplarını ayıklayın. Biberlerin içindeki çekirdeklerini temizleyin. En son olarak dolmalık biberleri yıkayın ve kevgirin içine süzülmeleri için bırakın. Daha sonra biberlerin içine parmağınızla hafifçe tuz sürün. Böylece dolmalarınız daha lezzetli olacak. Artık dolmanın iç malzemesini hazırlamaya başlayabiliriz.

İç harcı koyacağınız bir kâsenin içine kuru soğanları ince yemeklik doğrayarak koyun. İçine maydanoz ve dereotunu incecik kıyarak ilave edin. Doğranmış malzemelere yıkadığınız pirinci de ilave edin. Şimdi kıyma, karabiber ve tuzu malzemelerin içine koyun. Domates salçasını, zeytinyağını ve rendelenmiş domatesi ilave ederek, tüm malzemeleri iyice karıştırın. Artık kıymalı iç harcımız hazır. Sıra dolmalık biberlerin içini doldurabiliriz. Yalnız biberleri doldururken, malzemeyi fazla sıkıştırmayın. Çünkü pişirirken pirinçler kabaracağından, kıymalı dolmanız düşündüğünüz gibi olmaz. İçini doldurduğunuz biberleri dolma tenceresinin içine dik olarak sıralayın. Dilerseniz küçük domates parçaları kullanarak, biberlerin ağzına kapak yapabilirsiniz. Bu pişince dolmaların görselliğine katkı yapacaktır.

En son olarak dolmanın sosunu hazırlayalım. Bir tavanın içinde zeytinyağını kızdıralım. İçine domates salçasını koyarak, biraz kızdırın. Bunun üstüne sıcak su ilave ederek iyice karıştırın. Bunu hazırladığınız kıymalı dolmanın üzerine gezdirin. Daha sonra dolma tenceresini kısık ateşe koyarak, pişirmeye başlayın. Yaklaşık yarım saatin içinde kıymalı dolmanız pişmiş olacak. Bunu servis tabağına alarak, sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }