{ "title": "Kıymalı Enginar", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-enginar.gif", "date": "18.01.2024 22:42:45", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Kıymalı Enginar, Enginar, papatyagiller ailesinden olan mavi ve mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boylarında çok senelik otsu bir bitkidir Akdeniz ve Güney Avrupa çevresinde yetiştirilir. Enginar memleketimiz Türkiye'de ve birçok ülkede vegetatif yolla yetiştirilmektedir. Ege ve Akdeniz bölgesinde Ekim- Kasım aylarında, Marmara bölgesinde ise Mart, Nisan aylarında ekilir. Özellikle Bursa Doğan köyünde ve Keramet köyünde ekilen enginar çok meşhurdur.

Sebzenin yapısı, gövdeleri sert, kuvvetli, dik ve boyuna olukludur. Yaprakları büyük, uzun, oval, sapsız ve parçalıdır. Çiçekleri, üst yaprakların dip kısmından çıkmaktadır, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek tablaları etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunların aralarında bulunan tüyleri taşımaktadır.

Enginar'ın Faydaları: Enginar karaciğer dostudur. Vücudumuzda karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın atılımını sağlamaktadır. Ayrıca vücudumuzdaki kolesterolü ve amonyağı azaltır. Bol miktarda A ve B vitaminleri içermektedir. Atar damar kireçlenmesine, ateş düşürmede, iştah açmada, ishal ve sarılıkta, cinsel gücü arttırmada ve sinirler de iyi gelmektedir.

Kıymalı Enginar İçin Malzemeleri
Kıymalı Enginar Nasıl Yapılır?

Enginarların yeşil kabuklarını temizleyip, beyaz iç çanak kısmını alıyoruz. Enginarlar çok çabuk karardığından onları su, tuz ve limon suyuyla birlikte bir tencereye koyalım, 15 dakika kadar kaynatıp, süzelim. Çanakları tepsiye yerleştirelim. Soğanları yemeklik şeklinde doğrayalım. Havuçları da tavla zarı büyüklüğünde doğrayalım. Bir tencereye 4 çorba kaşığı zeytinyağını koyalım. Yağ kızmaya, ısınmaya başlayınca soğanları ilave edip hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Sonra üzerine kıymayı ilave edelim, birlikte etin rengi değişene kadar kavuralım. Sıra ile diğer malzemeleri katalım, havuçları ilave edelim. Üzerine taze bezelyeyi de ilave edelim, tuzunu ve karabiberini de atalım. Birlikte 5 dakika daha soteleyip üzerine 1,5-2 bardak ılık suyu dökelim. Kaynamaya başlayınca ocağımızı kısalım.25-35 dakika pişme süresi için yeterli olacaktır. Ocaktan alalım. Ocaktan alınmış dinlenmesi gerekir. Üzerine ince kıyılmış maydanozu ilave edelim. Bu hazırlanan karışım tepsideki enginarların üzerine pay ediniz. Orta ısıdaki fırında 10 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın.

Afiyet Olsun.
" } ] }