{ "title": "Kıymalı Gözleme", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-gozleme.gif", "date": "19.01.2024 02:28:48", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Kıymalı Gözleme, ülkemizde bütün yörelerde yapılan bir hamur işidir. Annelerimizin eski zamanlarda kapı önlerinde yaktıkları ateşle sac üzerinde pişirdikleri bu hamur işi şimdilerde evlerde yanmaz yapışmaz özellikle tavalarda yapılmaktadır. Biz bu tarifte orijinal, yani el açması kıymalı gözleme tarifi vereceğiz. Dileyen aynı tarifi hazır yufkayla yapabilir. Kahvaltılarda hamur işini sevenler bu tarifi yapıp tüketebilirler. Dileyen aynı tarifi fazla yapıp derin dondurucuda muhafaza edip, sonraki günlerde ısıtarak tüketebilirler.

Kıymalı Gözleme Malzemeleri
Kıymalı Gözleme Hamuru için
Kıymalı Gözleme Nasıl Yapılır?

Gözlemenin yapılışına ilk olarak hamurundan başlamalıyız. Küçük bir kâsenin içerisine az ılık su koyalım ve içerisine mayayı ilave edelim. Derin bir yoğurma kabının içerisine önceden elemiş olduğumuz unu koyalım ve üzerine tuzla mayayı ilave edip, ılık suyu koyalım. Malzemelerin tamamını iyice yoğuralım. Hamurun olması gereken yumuşaklık kulak memesi ayarından bir miktar daha sert olmasıdır. Hamurun sonra sıcak bir ortamda üzeri kapalı vaziyette mayalanmasını bekleyelim. Normal koşullarda mayalanma süresi 40 dakikadır. Hamur iki katına ulaştığında başarılı bir mayalanma gerçekleşmiş olacaktır. Hamur mayalanırken diğer tarafta iç hazırlıkları başlatalım. Kuru soğanı ve yeşil biberi çok ince bir şekilde doğrayalım. İçi pişirecek olduğumuz kabın içerisine sıvı yağın tamamını koyalım ve üzerine tereyağı koyalım. Yağ eriyince içerisine kuru soğanı koyup iyice kavuralım. Sonrasında sivri biberi koyup kavuralım. Bu işlem bitince kıymanın tamamını malzemenin içerisine koyalım ve kavurmayı sürdürelim. Kıyma ilk dakikalarda suyunu salıp sonraki dakikalarda çekecektir. Kıyma iyice kavrulduğunda için içerisine domatesleri soyup, doğrayıp ilave edelim. Domateslerin suyu yarı yarıya azaldığında için içerisine tuz, karabiber ve pul biberi ilave edelim. İçin son malzemesi olan maydanozları çok ince kıyalım ve ilave edelim. İçi soğuması için geniş bir kap içerisine alalım.

Hamurun açılım işine düz bir zemin üzerini unlamakla başlayalım. Hamuru eşit parçalarda beze yapıp 5 dakika dinlendirelim. Gözlemeyi pişirecek olduğumuz tavanın genişliği büyüklüğünde hamuru açmaya başlayalım. Tavayı ocağa koyalım ve ısınmasını sağlayalım. Yine tam bu aşamada küçük bir tavanın içerisine listede verilmiş olan yağın kalan kısmını koyalım ve yakmadan eritelim. Açmış olduğumuz hamurun her yerine gelecek şekilde içi yayalım. Özellikle kenar kısımlarının boş kalmamasına dikkat edelim ki, boş kalan kısımlar kuru olmasın. Yufkanın her yerine içi yaydıktan sonra iki kenarı üst üste getirelim ve yarım ay şeklini verelim. Kenarların açılmaması için elle kenarlara baskı uygulayalım. Isınmış olan tavanın içerisine hazırlamış olduğumuz gözlemeyi koyalım ve iki tarafını da eşit bir biçimde pişirelim. Pişirme işleminin kısık ayarda ayarlanmış ocakta gerçekleştirilmesi gerekir. Gözleme piştiğinde her iki tarafını da eritmiş olduğumuz tereyağıyla yağlayalım. Bu arada, pişen gözlemelerin soğumamaları için bir beze sarmanız önerilir. Gözlemeler piştiğinde servis edelim.

Afiyet olsun.
" } ] }