{ "title": "Kıymalı Gül Böreği", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-gul-boregi.gif", "date": "20.01.2024 09:46:02", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kıymalı gül böreği, bu lezzetli börek tarifini hazır yufkayla hazırlayabileceğiniz gibi, bizim yaptığımız gibi hazırlayacağınız mayalı hamurla yapabilirsiniz. Vaktiniz kısıtlı olursa, börekte hazır yufka kullanın. Ancak mayalı hamurun lezzetini vermeyeceğini belirtelim. Mutfak kültürümüzde klasikleşmiş börek tarifleri arasında yer aldığından, her evde mutlaka kıymalı gül böreği yapılmıştır. İç harcı olarak kıyma dışında farklı malzemelerde kullanabilirsiniz. Patatesli, ıspanaklı, peynirli, karışık otlu tariflerde oldukça lezzetli olur. Kahvaltıda, çay saatlerinde, akşam gelen konuklarınız için, kısa sürede hazırlayarak ikram edeceğiniz kıymalı gül böreğini birlikte yapmaya başlayalım.

Kıymalı gül böreği için gerekli malzemeler
Böreğin iç harcı için malzemeler
Kıymalı gül böreği nasıl yapılır?

Gül böreği yapımına hamuru hazırlamakla başlayalım. Derin bir yoğurma kabının içine 2 adet yumurta, 2 su bardağı süt ve 1 çay bardağı zeytinyağını koyarak iyice karıştırın. Daha sonra içine instant maya, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı sirke ve tuzu ilave edin. Ardından elenmiş unu azar azar malzemelerin içine karıştırarak yoğurmaya başlayın. Hamur malzemelerinin içine sirke koymamızın nedeni daha gevrek bir börek pişirebilmek içindir. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Kıvamını bulan hamurdan 6 tane beze yapın. Bunların üzerini örterek, uygun bir yerde yarım saat kadar dinlendirin. Bu süre hamurun mayalanması için yeterli olur. Daha uzun süre tutmamalısınız.

Bu arada gül böreğinin iç harcını hazırlamaya başlayabiliriz. Önce kuru soğanı ayıklayın ve ince yemeklik şekilde doğrayın. Bir tavanın içine az sıvı yağ koyarak soğanları hafifçe sote yapın. Ardından kıymayı ilave ederek, soğanlarla birlikte pişirmeye başlayın. Kıyma suyunu çekince içine tuz ve karabiberi ilave edin. Daha sonra ocaktan aldığınız harcın soğuması için kenara alın. Bu arada patatesin kabuklarını soyarak, rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Bunu kıymalı iç harcın içine karıştırın. Bu haliyle kıymalı gül böreğinin iç harcı tamamlanmış oldu.

Hamur bezeleri yeteri kadar dinlenmiş oldu. Şimdi bezelerin her birini mutfak tezgâhının üzerinde unlayın. Bunu merdane ya da oklavayla açmaya başlayın. Bu arada derin bir tavanın içinde tereyağını yakmadan eritin ve içine sıvı yağı ilave ederek karıştırın. Büyüterek açtığınız bezelerin üzerine hazırladığınız bu yağlı sosu sürün. Daha sonra yufkayı + şeklinde dörde bölün. Böreğin iç harcından yufka parçalarının geniş tarafına yeteri kadar koyun. Daha sonra yufkaları rulo şeklinde sarın. Ruloyu kendi çevresinde dolayarak, gül şeklini elde edin. Bunları içini yağladığınız ya da yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Diğer yufkaları da bu şekilde hazırlayın. Üzerlerine yumurta sarısını sürün. Her birine susam ve çörek otu serpiştirin. Daha sonra tepsinin içindeki gül böreklerini bir süre mayalanması için bekletin. Bunu yapmanız önemli. Çünkü tepsi mayası dediğimiz bu işlem böreklerin daha iyi kabarmasını ve lezzetli olmasını sağlayacaktır. Bu arada fırınınızı 200 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın. Daha sonra böreklerin olduğu tepsiyi fırına atın. Kıymalı gül böreklerinin üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarabilirsiniz. Servis tabaklarına aldığınız gül böreklerini yanında çayla ya da soğuk içeceklerle konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }