{ "title": "Kıymalı Hünkâr Beğendi", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-hunkar-begendi.gif", "date": "19.01.2024 20:34:04", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt, tuz ve kaşar rendesi ile hazırlanan patlıcan ezmesinin eşlik ettiği, Osmanlı ve Türk mutfağına ait garnitür ya da beyaz soslu et yemeğidir. Adında anlaşıldığı gibi hünkâr beğendi yemeği ilk olarak Osmanlı Saray Mutfağında hazırlanmıştır.

Kıymalı Hünkâr Beğendi tarifi için Malzemeleri
Beğendisi İçin Malzemeleri
Hünkâr Beğendimizi Süslemek için

Maydanoz ve çeri domates, yeşil biber.

Kıymalı Harcın Nasıl Yapılır?

Öncelikle ön hazırlık olarak ocak üzerinde patlıcanları közleyin. Kabuklarını soyun ve bir tabağa koyup ince ince doğrayın. 2. Hazırlık olarak da soğanı yemeklik ince ince doğrayın, domatesleri de küp-küp doğrayın, biberleri de ince doğrayın. Şimdi derin bir tavaya önce yağı koyun, tavayı ocağa koyun hafif yağ kızarken soğanları ilave edin ve hafif kavurun. Üzerine kıymayı ilave edip kavurun, ardından biberleri, sarımsakları ve domatesleri ilave edip 3-4 dakika kadar soteleyin. Tuzunu ve karabiberini, pul biberini de ilave edin. Domatesler yumuşayana kadar pişirin. Yaklaşık 5 dakika kadar yeterli olacaktır.

Hünkâr Beğendi Nasıl Yapılır?

Patlıcanlar közlendi ve kenarda hazır olarak bekliyor. Bir tencereye tereyağını koyun, erisin. Üzerine unu ilave edin, 2 dakika kadar kavurun. Daha sonra unun üzerine sütü yavaş yavaş ilave ederken bir yandan da karıştırın. Karıştırın ki un topaklanmasın. Bir taşım kaynatın. Kısık ateşte 2-3 dakika kadar sosu pişirin (Koyu bir muhallebi kıvamı alana kadar pişirin). Daha sonra közlenmiş patlıcanları, tuzu ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Son olarak da rendelenmiş kaşar peynirini koyup, 1-2 kere karıştırın ve daha sonra ocaktan alın.

Hazırladığınız kıymalı karışım ve beğendiyi artık buluşturma zamanı geldi. Bir servis tabağının orta tabanına beğendiği yayın. Üzerine de pişirdiğimiz kıymalı karışımı sıcak olarak koyun. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ve pul biber serpin. Tabağın kenarlarına da çeri domates ve biberle son dokunuşları yapın. Kıymalı Hünkâr Beğendiyi sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }