{ "title": "Kıymalı İmam Bayıldı", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-imam-bayildi.gif", "date": "21.01.2024 12:23:29", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeğinin sebzelerinin daha iri doğranması ve damak lezzetine göre içine kıyma ilave edilmemesidir. Karnıyarık yemeği ise ince kıyım yapılmış sebze ve kıyma ile yapılan bir yemek türüdür. Şekil bakımından ikisi de aynıdır. Lezzet bakımından ise iki yemeğin arasında biraz fark bulunmaktadır. Gelelim yemeğimizin tarifine.

Kıymalı İmam Bayıldı İçin Gerekli Malzemeleri
Sosu için
Kıymalı İmam Bayıldı Nasıl Yapılır?

Alınan patlıcanların sap kısımlarını kesmeden alacalı şekilde soyun ve tuzlu suyun içerisinde 5 dakika kadar bekletin. Bu yöntem acı olan patlıcanların acısını almak için tercih edilmektedir. Tuzlu suda bekleyen patlıcanları suyun içerisinden çıkartın ve havlu bir peçete ile kurulayın. Sıvıyağı kızartma tavasının içerisine alın ve yağı ısıtın. Yağ yanmayacak şekilde ısındıktan sonra patlıcanları yağın içerisine alın ve arkalı önlü olacak şekilde kızartın.

Her kızaran patlıcanı havlu peçete serilmiş bir tabağın üzerine alın ve bekletin. Patlıcanlar kızardıktan sonra iç harcını hazırlamaya geçin ve bunun için yanmaz bir tava alın. Tavayı ocağın üzerinde az ısıtın ve kıymayı ilave edip kavurun. Kıymanın rengi değişince kuru soğanı ve biberleri yemeklik şekilde doğrayıp kıymanın üzerine alın. Soğanlar yumuşadıktan sonra domateslerin kabuklarını soyun ve ince kıyım yapın. Diğer taraftan sarımsakları da doğrayın ve domatesler ile tavanı içerisine alıp kavurmaya devam edin. Diğer kalan salça, tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi kıymalı harcın içerisine alın. Bir tutam maydanozun yaprak kısımlarını yıkayıp ince kıyım yapın ve harcın içerisine alıp ocağın altını kapatın.

İç harcı biraz soğutun ve kızarmış olan patlıcanlardan bir tanesini fırın tepsisinin üzerine alın ve orta kısmını uzunlamasına olacak şekilde bıçak ile kesin. Kesilen kısma hazırlanmış olan kıymalı iç harçtan ilave edip yayın. Bu aşamada patlıcanları yanlara doğru fazla açmamanız gerekir aksi halde patlıcanlar yayılabilir.

Diğer kalan patlıcanlara da aynı işlemi uygulayın ve fırın tepsisinin içerisine dizin. Bir su bardağı sıcak suyun içerisine bir yemek kaşığı salçayı ilave edip ve karıştırın. Salçanın kıvamı açıldıktan sonra patlıcanların üzerine dikkatli şekilde sostan gezdirin. Eğer bu aşamada su az gelirse tepsiye sıcak su ilavesi yapabilirsiniz. Kıymalı imam bayıldı yemeğini 200 derecelik fırına gönderin ve kızarana kadar pişirin. Yemeğiniz güzel bir şekilde kızarmış ise sıcak olarak yanında pirinç pilavı veya salata ile servise sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }