{ "title": "Kıymalı Kabak Graten", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-kabak-graten.gif", "date": "19.01.2024 20:35:10", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Kıymalı Kabak Graten, Graten fırında yapılan yemeklerin üzerine kaşar, parmesan, dil peyniri gibi peynir çeşitlerinden herhangi birini rendeleyerek yapılan pişirme yöntemidir. Ayrıca graten, yemeğin üzerine beşamel sos dökerek yemek pişinceye kadar ve sosun üzeri kızarıncaya kadar fırında bekletmek anlamına da gelir. Graten çiğ veya pişmiş yemeğin üzerine uygulanır. Pişme sırasında beşamel sosun ya da peynirin altındaki malzemeyi ısıdan koruyarak yemeğin daha yumuşak olmasına ve kendi buharıyla pişmesine yardımcı olur.

Kıymalı Kabak Graten Malzemeleri
Sos Malzemeleri
Üzeri İçin, Kaşar Peynir.

Kıymalı Kabak Graten Nasıl Yapılır?

Bir tencereye yarısı dolacak kadar su koyularak ocağa koyulur ve kaynatılır. Su kaynamaya bırakıldıktan sonra kabaklar ortadan ikiye uzunlamasına kesilir. Kaynamış olan suya, kesilen kabaklar atılır ve haşlanmaya bırakılır. Kabakları ne çok diri ne de çok yumuşak olacak şekilde haşlanır. Kabaklar haşlanırken iç malzeme harcı hazırlanmaya başlanır. Bir tavaya yağ koyulur ve üzerine kıyma eklenerek kıyma yağda güzelce kavrulur. Domates, biber, soğan yemeklik olacak şekilde doğranır. Kavrulmakta olan kıymanın üzerine soğanlar eklenir. Soğan yumuşayıncaya kadar kavrulur ve yumuşadıktan sonra domates ve biberde eklenerek kavrulmaya devam edilir. 2-3 dakika kadar kavrulduktan sonra ocağın altı kapatılır. Bu sırada haşlanmış olan kabaklar bir süzgece alınır. Sularının akması ve soğuması için bir kenarda bekletilir. Daha sonra sosu hazırlanmaya başlanır. Bir tencerede un ile yağ kavrulur ve un pembeleşinceye tavaya süt ilave edilir ve dibi tutmaması için kaynayana kadar durmadan karıştırılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınarak ılınması için bekletilir. Kabaklar soğuduktan sonra çekirdekleri temizlenir ve tepsi ya da borcama dizilir. İç harç kabakların üzerlerine koyularak içleri doldurulur ve ılınmış olan sos da kabakların üzerlerine eklenir. Daha sonra kaşar peynir rendelenir. Rendelenen kaşar peynir kabakların her yerini kapatacak şekilde üzerlerine serpilir. 1 su bardağı su ve 1 çorba kaşığı salça karıştılır ve salça suda eriyene kadar bu işleme devam edilir. Daha sonra hazırlanan salçalı su tepsinin tabanına dökülür ve önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırına verilir. Kabakların üzerindeki kaşar peynirler kızarana kadar pişirilir. Piştikten sonra arzuya göre servis edilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }