{ "title": "Kıymalı Kereviz", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-kereviz.gif", "date": "20.01.2024 16:17:25", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Kıymalı Kereviz, Kereviz, maydanozgiller Apiaceae ailesi içindedir. Kuzey ve batı Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin sazlık ve çukur kesimlerinin yerlisi olduğu kabul edilen ve yenile bilinen güzel aroma kokulu, iki senelik bir bitkidir. Bir metreye kadar boy atar, çiçekleri krem rengine benzeyen beyaz renkte 2-3 mm çapındadır. Kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, haşlanmış sebze olarak, salatası ve çorbası yapılarak yaygın bir şekilde tüketilen bir sebzedir. Özellikle Güney Avrupa mutfak kültür ve geleneklerinde, Fransız mutfağında da çeşitli menüleri ile, ABD'de Louisiana yemek kültüründe önemli bir yeri vardır. Şark kerevizi ve Çin kerevizi daha ince saplı olup, tadı da diğerlerine göre daha keskindir. Kerevizin saplarının ve yapraklarının bol vitaminleri ve madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar tarafından önerilmektedir.