{ "title": "Kıymalı Kereviz", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-kereviz.gif", "date": "20.01.2024 16:17:25", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Kıymalı Kereviz, Kereviz, maydanozgiller Apiaceae ailesi içindedir. Kuzey ve batı Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin sazlık ve çukur kesimlerinin yerlisi olduğu kabul edilen ve yenile bilinen güzel aroma kokulu, iki senelik bir bitkidir. Bir metreye kadar boy atar, çiçekleri krem rengine benzeyen beyaz renkte 2-3 mm çapındadır. Kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, haşlanmış sebze olarak, salatası ve çorbası yapılarak yaygın bir şekilde tüketilen bir sebzedir. Özellikle Güney Avrupa mutfak kültür ve geleneklerinde, Fransız mutfağında da çeşitli menüleri ile, ABD'de Louisiana yemek kültüründe önemli bir yeri vardır. Şark kerevizi ve Çin kerevizi daha ince saplı olup, tadı da diğerlerine göre daha keskindir. Kerevizin saplarının ve yapraklarının bol vitaminleri ve madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Kıymalı Kereviz İçin Malzemeleri
Kıymalı Kereviz Nasıl Yapılır?

Kerevizlerin kabukları serttir ve çok derine girmeden soyalım, kuşbaşı şeklinde doğrayalım. Patateslerin kabuklarını da soyalım kuşbaşı şeklinde doğrayalım. Soğanı yemeklik ince ince doğrayalım. Havucu da aynı patates ve kereviz gibi küp-küp şeklinde doğrayalım. Tencerenizi ocağın üzerine koyun. Tencereye sıvı yağı dökerek üzerine de soğanları ilave ederek kavuralım. Kıymayı üzerine ilave edelim ve kavuralım. Kıymanın rengi değişince sivri biberi ince ince doğrayıp ilave edelim. Bir iki çevirin üzerine salçayı ve sarımsağı ilave etin. Havucu ilave edelim, hemen arkasından patatesleri ve kerevizi ilave edelim ve birlikte soteleyelim. Kereviz yapraklarından süslemek için biraz ayıralım ve geriye kalanı, Kerevizin yeşil yapraklarını yıkayalım ve ince ince kıyalım tenceremize yaprakları da ilave edelim. Üzerine 1-2 parmak aşacak kadar ılık su ilave edelim. Kaynamaya başlayınca ocağımızı kısalım. Tuzunu, karabiberini, pul biberini ilave edelim pişmeye bırakalım. Yaklaşık olarak 30-35 dakika arası pişmesi yeterli olacaktır. Pişip pişmediğini kontrol edelim. Yemeğimizi ocaktan alalım, dinlenmeye bırakalım ve sıcak olarak servis yapalım. Tabaklara servis yaparken kerevizin yeşil yaprakları ile süsleyerek servis yapalım.

NOT: Ayrıca Kıymalı Terbiyeli Kereviz de yapılmaktadır. Aynı bu pişirme aşamaları aynı olan fakat son yemeği ocaktan indirirken 1 yumurtayı çırpın içine yarım limon veya 1 limon suyu konur birlikte çırpılır. Yemeğin suyundan alarak limonlu yumurta karışımı kesilmemesi için çırpılır tencere dökülür ve bir kere karıştırılır kapağı kapatılır. Servis yaparken de kerevizin yeşil taze yaprakları ince ince kıyılır yemeğin üzerine serpilir. Sunuma hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }