{ "title": "Kıymalı Kol Böreği", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-kol-boregi.gif", "date": "19.01.2024 19:38:10", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Kıymalı Kol Böreği, evde yapımı ve el açması börekler arasında oldukça büyük bir üne sahip olan kıymalı kol böreğini sizlerde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. El açması börek denildiğinde maharet ve ustalık istiyormuş gibi görünse de kolayca hazırlanabilmektedir. Sizlerde nefis bir börek hazırlayarak sevdiklerinize mükemmel bir börek ziyafeti çekerek damaklarını şenlendirebilirsiniz.

Kıymalı Kol Böreği İçin Gerekli Malzemeleri
Kıymalı Kol Böreği İç Malzemesi
Hamuru Yağlamak için
Üzeri için
Kıymalı Kol Böreği Nasıl Yapılır?

Kıymalı kol böreği hazırlığımıza ilk olarak hamurumuzu mayalayarak başlayalım. Yoğurma kabımıza elenmiş böreklik unumuzu ilave ederek unun ortasını havuz şekline getirerek ortasına 1 paket yaş mayayı ufalayarak ekleyelim. Ardından mayanın üzerine bir bardak kadar ılık su, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve unun üzerine yeteri kadar tuz ilave ederek mayayı iyice mıncıklayarak erittikten sonra ılık su ilavesiyle hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Yoğrulan hamur pürüzsüz ve kulak memesi kıvamı alıncaya kadar yoğrulduktan sonra mayalanması için hamurun üzerini temiz bir mutfak beziyle kapatarak 1 saat kadar mayalanması için beklemeye bırakalım.

Hamurumuz mayalanırken bizde kıymalı kol böreğimizin iç harcını hazırlayalım. İç harcımız için ilk olarak 2 adet patatesin kabuklarını soyduktan sonra bir kabın içine rendenin iri kısmıyla rendeleyerek patateslerin suyunu bırakması için beklemeye bırakalım. Ardından 2 adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince yemeklik şeklinde doğrayalım. Soğanlarda doğrandıktan sonra uygun bir tavayı ocağa koyarak içine tereyağı ilave ederek yağın erimesini sağlayalım. Eriyen yağın üzerine ilk olarak yarım kg kıymamızı ilave ederek kıyma bıraktığı suyu çekip rengi dönünceye kadar kavurarak üzerine doğranmış soğanları ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Üzerine önceden rendeleyerek beklettiğimiz patateslerin avuç içimizde sularını iyice sıktıktan sonra ilave edelim. Patatesleri de karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurarak üzerine karabiber, kırmızı pul biber, kimyon, yeteri kadar tuz ve kıyılmış maydanoz ilave edip karıştırarak içi harcımızı ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Hamurumuzu yağlamak için küçük bir tavaya 3 çorba kaşığı tereyağı ve sıvı yağı ilave ederek kısık ateşte yağı eriterek bir kenarda beklemeye bırakalım.

Daha sonra mayalanan hamurumuzu tezgâhın üzerine alarak yumruktan daha iri olacak şekilde bezeler hazırlayalım. Bezenin ilkini un serpiştirilmiş tezgâhın üzerinde olabildiğince ince olacak şeklide açalım. Ardından daha önce erittiğimiz yağı bir fırça yardımıyla açılan bezenin her yerine iyice sürelim. Hazırladığımız kıymalı iç harcımızdan bir kaşık yardımıyla alarak yağlanmış yufkanın kenar kısımlarına koyarak yerleştirelim ve iç harcın üzerini kapatarak çekiştirerek rulo şeklinde saralım. Çepeçevre sarılan yufkayı tam orta kısma geldikten sonra ortadan keserek uzun bir rulo elde edelim.

Ardından yuvarlak fırın tepsimizi iyice yağlayarak tepsinin ortasından başlayarak rulo şekline gelmiş hamuru sararak tepsiye yerleştirelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak tepsiyi doldurduktan sonra bir bıçak yardımıyla hamuru dilimleyelim. Hazır hale gelen böreğimizin üzerime çırpılmış yumurta sarısı sürdükten sonra susam veya çörek otu serpiştirerek önceden 200 derecede ısıtılmış fırına vererek böreğimizin altı üstü kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım. Kızaran kıymalı kol böreğini fırından alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }