{ "title": "Kıymalı Kömbe", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-kombe.gif", "date": "21.01.2024 09:05:08", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "
Kıymalı kömbe, Türkiye'de pek çok yöreye ait kömbe yapılmakta. Her şehre göre ismi ve malzemeleri birbirinden çok farklıdır. Bazı yörelerde tatlı olarak ikram edilir. Damak tadına göre kıymalı ve patatesli olarak evlerinde yaparak misafirlerine ikram eder. Eski dönemler de kıymalı kömbeyi taş fırınlarında ve ekmek saclarında pişirilirdi.

Kıymalı Kömbe Malzemeleri (6 Kişilik)

Hamuru için
İç Harcı için
Kıymalı Kömbe' Nasıl Yapılır?

Kıymalı Kömbe Hamuru Nasıl Yapılır?

Öncelikle kıymalı kömbenin hamurunu hazırlayalım. Derin bir kabın içine sütü, unu, tuzu koyup hamuru yoğurmaya başlayalım. Hamur kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurduktan sonra hamuru iki bezeye bölelim. İkiye böldüğümüz hamurun birini oklava yardımı ile tepsinin boyutuna göre 1 santim inceliğinde açalım açtığımız bezeyi bir kenara alıp diğer ikinci bezeyi de aynı şekilde açalım. Daha sonra tereyağının yarısının eritelim açtığımız bezelerin üzerine döküp bir fırça yardımıyla yayalım. Daha sonra hamurların arasına birazcık un serpip ikiye katlayıp buzdolabın da yarım saat dinlendirmeye bırakalım.

İç Harcın Nasıl Yapılır?

İlk olarak soğanları ince ince doğrayalım. Yayvan bir tavaya sıvı yağı ve soğanı koyarak kavurmaya başlayalım. Soğanlar rengi pembe olana kadar kavurduktan sonra kıymayı ilave edelim. Kıyma ve soğanı da kısık ateşte yaklaşık yarım saat kadar kavuralım. Harcı indirmeye yakın karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, tuzu ilave edip karıştıralım. Kısık ateşte 3-5 dakika daha karıştırdıktan sonra harcı ocaktan indirelim.

Daha önce buzdolabına dinlenmeye bıraktığımız katlanmış hamurları elimizle açalım. Fırın tepsisini biraz yağ dökelim ve bir fırça yardımıyla yağlayalım. Açtığımız hamuru fırın tepsisine yerleştirelim. Hazırladığımız iç harcını tepsiye yerleştirdiğimiz hamurun üzerine eşit bir şekilde dökelim. Açtığımız diğer hamuru iç harcın üzerine kapatalım. Hamuruen üzerine parmağımızla tepsiye değişecek şekilde 6 tane delik açalım. Kalan tereyağını eritelim açtığımız o deliklerin üzerine bir yemek kaşığı yardımıyla dökelim. Küçük bir kâseye yumurtayı kırıp çatalla çırpalım ve kömbenin üzerine döküp elimizle yayalım. Daha önce 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Piştikten sonra kömbeyi bir sofra bezine sarıp 20 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Dinlendikten sonra isteğe bağlı keserek sunum yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }