{ "title": "Kıymalı Kuru Fasulye", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-kuru-fasulye.gif", "date": "20.01.2024 15:49:25", "author": "durmuş boğazlı", "article": [ { "article": "
Kıymalı kuru fasulye, yıllardır ülkemizde çok tercih edilen ana yemeklerin başında gelmektedir. Pilav ve kuru soğan eşliğinde tadına doyulmaz bir ziyafet sunmaktadır. Türkiye'nin her yöresinde yeri bulunan kıymalı kuru fasulye hiçbir yörenin vazgeçemediği yemeklerden biridir. Bu çok sevilen fasulyenin ana memleketlerinden biri Erzurum'dur. Erzurum'un en meşhur fasulyesi İspir'dır. Bir diğer meşhur fasulyemiz Rize'de yetişmektedir. Oda Çayeli Fasulyesidir. Bu fasulyelerden yapılan kıymalı kuru fasulye yemeğine doyum olmaz.

Kıymalı kuru fasulye yemeğinin malzemeleri
Kıymalı kuru fasulye yemeği nasıl yapılır?

Ön hazırlığımız olarak akşamdan kuru fasulyeleri ılık suda bekletiyoruz. Ilık suyun içine 1 tatlı kaşığı karbonat atarsak kuru fasulyenin gazını almış oluruz. Bu kuru fasulye ıslatmanın püf noktalarından biridir. İkinci on hazırlık olarak akşamdan ıslattığımız kuru fasulyeyi bir tencereye koyarak üzerine 1-2 parmak geçecek kadar su koyup ocakta haşlayalım sonra süzelim. Soğanı yemeklik ince ince doğrayalım. Bir tencereye önce yağımızı koyalım. Tenceremizi ateşin üzerine koyalım. Yağ hafif kızmaya başlayınca yemeklik soğanlarımızı yağın üzerine ilave edelim. Hafif pembeleşene kadar kavuralım. Hemen üzerine kıymayı ilave edelim. Kıymamızın rengi değişene kadar kavuralım. Domatesleri rendeleyerek kıymanın üzerine ilave edelim. 1 diş sarımsak ve defne yaprağını ilave edelim. Haşlanan kuru fasulyeleri domateslerin üzerine ilave edelim. Üzerine kimyon, zerdeçal, karabiber ve tuzunu ilave edelim. Üzerine çıkacak kadar suyunu da dökelim. Kaynamaya başlayınca ocağımızın altını kısalım. İster ocak üzerinde ister güveç (Toprak tencerede) 30-40 dakika kadar pişirelim. Yemeğimiz dinlendikten sonra servise sunalım. Servise sunarken arzuya göre maydanoz serpebiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }