{ "title": "Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-kuru-patlican-dolmasi.gif", "date": "20.01.2024 17:01:25", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Kıymalı kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan genelde ülkemizde çoğunlukla doğu Anadolu bölgesinde tercih edilmektedir. Ancak son zamanlar da kuru patlıcan dolması davet sofralarında, bayanların kabul günlerinde ve ikindi çayının yanında tüketilebilmektedir.

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru patlıcanları haşlamak için uygun büyüklükte bir tencere alın ve içerisine kaynar su ilavesi yapın. Orta harlı ateşin üzerinde patlıcanları hafif yumuşayana dek pişirin. Patlıcanların ne çok yumuşak ne de çok sert olması dolmanın lezzeti ve iyi pişmesi açısından önemlidir.

Kıymalı iç harcı hazırlamak için kuru soğanı ince kıyım yapıp bir karıştırma kabının içerisine alın. Üzerine kıymayı, salçaları, baharatları, zeytinyağı, limon suyu, tuzu ve 1 su bardağı yıkanmış pirinci ilave edip karıştırın. Hazırlanmış olan iç harcı suyu süzdürülmüş patlıcanların içerisine kaşıkla ilave edin. Bu aşamada patlıcanların yarıya kadar doldurulması gerekiyor. Ağzına kadar doldurulsanız eğer pişerken patlayabilir. İç harç ile buluşan kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alın.

Patlıcanların sosunu hazırlamak için de derin bir karıştırma alın ve içerisine sos için verilen malzemeleri ilave edip karıştırın. Ardından bir pişirme kabının içerisine alıp bir tık kaynatın ve dolmaların üzerine gezdirin.

Ocağın altını orta harlı olacak şekilde açın ve dolmaların bulunduğu tenceyi ocağın üzerine alın. Dolmaların kenarından yarım litre suyu tencerenin içerisine alın. Dolmalar suyunu çektikçe su ilavesi yapın. Birden litre suyu dolma tenceresinin içerisine verirseniz dolmaların içine fazla miktarda su girip lapa olmasına neden olacaktır. Bunu önlemek için pilav gibi azar azar su vermek dolmaların lezzeti açısından daha iyi olmaktadır. Kıymalı kuru patlıcan dolmalarını yaklaşık yarım saat kadar ocağın üzerinde pişirin. Piştikten sonra dolma tenceresini bir bezin arasına sarın ve 5-10 dakika kadar bekletin. Sürenin ardından dolmaları sıcak olarak sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }