{ "title": "Kıymalı Lahana Dolması", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-lahana-dolmasi.gif", "date": "20.01.2024 03:32:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kıymalı lahana dolması, kış aylarında farklılık arayanlar için her zaman tavsiye edilir. Bu dönemde lahana bol olduğu ve lezzetli olduğu için yapacağınız sarmalar bile daha lezzetli olacaktır. Çünkü artık yaz, kış her türlü sebze ve meyveyi bulabiliyoruz. Ancak mevsiminde doğal yetiştiğinden faydası da lezzeti de daha farklı oluyor. Lahana dolması biraz zahmetli yapılsa da tadına doyamayacaksınız. Bu nedenle beslenme listenizde mutlaka lahanaya yer vermelisiniz. Şimdi birlikte kıymalı lahana dolmasını hazırlamaya başlayalım.

Kıymalı lahana dolması için gerekli malzemeler
Sos malzemeleri
Kıymalı lahana dolması nasıl yapılır?

Lahana dolmasının yapımına, lahanayı ayıklamakla başlayın. Dolma yapmak için aldığınız lahana gevşek yapıda olmalı. Bunu elinizle bile fark edebilirsiniz. Lahanayı ayıklamak için, önce dışındaki yaprakları çıkarın. Bunu daha kolay şekilde yapabilmek için, lahananın orta tarafında olan sert bölümüne bıçakla kesikler atın. Lahananın çevresindeki yaprakları çıkardıktan sonra, bunları haşlayacaksınız. Geniş bir tencereye bol su koyun. Bunu ocağın üzerinde kaynatın. İçine lahana yapraklarını atınca, sadece 1-2 dakika kaynamasına izin verin. Çünkü yaprakların erimeden sadece yumuşamaları yeterli olur. Tüm lahana yapraklarını bu şekilde haşladıktan sonra, geniş bir tepsinin içine alın.

Şimdi lahana dolmasının iç harcını hazırlamaya başlayın. Kuru soğanları incecik yemeklik şekilde kıyın. Domatesleri ince doğrayın. Sarımsakları da incecik kıyın. Maydanoz ve dereotunu ayıklayarak, incecik doğrayın. Bunların üzerine yıkadığınız pirinci ilave edin. İçine kıymayı, domates salçasını, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kuru naneyi ilave ettikten sonra, tüm malzemeyi iyice karıştırın. En son olarak zeytinyağını içine koyarak, yeniden malzemeleri harmanlayın.

Şimdi lahana yapraklarının ortada olan damarlarını ayıklayarak, bunlardan sarmak için parçalar çıkarın. Bunların her birinin içine kıymalı harçtan koyarak sarmaya başlayın. Yaprakları sararken kenarlarını kıvırmanıza hiç gerek yok. Sadece lahananın damarlı yapısı iç tarafa gelsin. Sarma işlemini yapınca, dolmaları hafifçe elinizle sıkın. Bunları düzgün bir şekilde dolma tenceresinin içine yerleştirin.

Lahana yapraklarının hepsi bittikten sonra, dolmanın üzerine dökülecek sosu hazırlayabilirsiniz. Uygun bir tavanın içine sızma zeytinyağını koyun. Bunu ocağın üzerine koyarak, içinde domates salçasını kızdırın. Buna tuz, limon suyu ve sıcak suyu ilave edin. Bu malzeme ocakta kaynayınca, tencerede olan kıymalı lahana dolmasının üzerine gezdirin. Daha sonra lahana dolmalarının açılmaması için tencerenin üstüne bir tabak kapatın. Bunu kısık ateşin üzerine koyarak pişirmeye başlayın. Kıymalı lahana dolmasını sıcak olarak sevdiklerinize ikram etmenizi tavsiye ederiz.

Afiyet olsun.
" } ] }