Kıymalı makarna sosları, yapımı kolay ve lezzetli bir yemek için makarna ilk akla gelen yemektir. Damak zevkine göre çeşitlendirmek mümkün. Her bölgenin kendine has lezzetleri bulunmakta ve bu tariflerden yararlanıp yenilikler yapmak soframızı renklendirmek bizim elimizde.
Kıymalı Makarna Sosu Malzemeleri 4 kişilik
250 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı
3 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
Birer çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber, nane, karabiber ve tuz
Kıymalı Makarna Sosu Nasıl Yapılır?
Kıymayı tavada yağsız bir şekilde kavuruyoruz. Soğanı ince ince doğrayıp tavaya aktarıyoruz. 2-3 dakika kavurduktan sonra sarımsak ve yeşil biberleri de küçük taneler halinde doğrayıp tavaya ilave ediyoruz. Biberler biraz öldükten sonra üzerine haşladığımız makarnanın suyunu biraz ilave edip birkaç dakika daha özlerinin birbirine karışması için kapağını kapatıp kaynatıyoruz. Daha sonra salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurup üzerine baharatları ekiyoruz. Altını kapatıyoruz. Makarnayı servis tabağına alıp üzerine önceden hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu ekliyoruz. En üste de kıymalı sosumuzu ilave edip servise hazırlıyoruz.
Kıymalı Fesleğen Soslu Makarna Sosu Malzemeleri 4 kişilik
250 gr kıyma
1 kâse domates püresi
1 adet orta boy soğan
1 adet havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
Taze fesleğen
Birer çay kaşığı pul biber, karabiber ve tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 su bardağı su
Kıymalı fesleğen sosu nasıl yapılır?
Sos için yapışmaz bir tava uygun olacaktır. Sıvı yağı biraz kızdırdıktan sonra ince ince doğradığımız soğanı ilave ediyoruz. Biraz kavurduktan sonra sarımsağı ilave ediyoruz. Hemen peşine rendelediğimiz havucu ekliyoruz. Kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine kıymayı ekleyip biraz karıştırdıktan sonra kapağını kapatıyoruz. 2-3 dakika sonra üzerine domates rendesini ilave ediyoruz. Karıştırıp soğanı ekliyoruz. Salçanın kokusu çıktıktan sonra üzerine 3 su bardağı su, baharatlar ve tuzu ilave ediyoruz. Taze fesleğeni yapraklarını doğramadan koyup iki saat kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Süre sona erdiğinde makarnayı servis tabağına alıyoruz. Sosu üzerinde gezdirip servise sunuyoruz.
Afiyet Olsun.
Kıymalı mantarlı sos Malzemeleri 4 kişilik
1 adet orta boy soğan
200 gram kıyma
250 gram mantar
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Kıymalı mantarlı sos nasıl yapılır?
Tavada iki çorba kaşığı sıvı yağı kızdırıyoruz. Yemeklik doğradığımız soğanı 2 dakika kavurduktan sonra üzerine mantarları ekliyoruz. Mantarlar suyunu salınca karışıma kıymayı ilave ediyoruz. Kapağı kapatıp biraz kavrulmasını bekliyoruz. Birkaç dakika geçtikten sonra üzerine baharatları ve tuzu ilave ediyoruz. Birkaç kez karıştırdıktan sonra beklemeye alıyoruz. Makarnayı servis tabağına alıp üzerine sosu ilave edip servis ediyoruz.