{ "title": "Kıymalı Mercimek", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/Kiymali-Mercimek-48.jpg", "date": "19.01.2024 11:46:55", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kıymalı Mercimek, mercimek özellikle sağlık açısından oldukça faydalı olan bir besin maddesidir. Ayrıca kıyma ile pişirildiği zaman hem çok lezzetli hem de herkesin severek tüketeceği besin değeri yüksek olan bir yemek çeşididir. Yapılışı oldukça pratik olan mercimek yemeğini akşam sofrada yanında pirinç pilavı eşliğinde ikram edebilirsiniz. Yeşil mercimek ve kıyma vitamin, protein, mineraller açısından besleyici ve doyurucu oldukça da lezzetli bir yemek oluyor. Mercimeğin çorbasını, salatasını ve yemeğini yapabileceğiniz gibi başka malzemelerin içerisinde de kullanarak mükemmel lezzette yemekler hazırlayabilirsiniz. Mercimek yemeği kıymalı yapılabileceği gibi zeytinyağı ve sıvı yağ ile pişirilebilir. Tabi ki, bu tamamen sizin kendi damak zevkinize kalmış bir durumdur. Eğer bugün akşam yemeğine ne yapayım diye düşünüyorsanız, kıymalı mercimek için bir artı yemek olabilir.

Kıymalı Mercimek İçin ihtiyaç Duyulan Malzemeleri
Kıymalı Mercimek Nasıl Yapılır?

İlk önce yeşil mercimeği bir gece öncesinden suya ıslatalım. Ardından ertesi gün süzüp küçük bir tencerenin içine alalım ve üzerine kaynamış sıcak suyunu ilave ettikten sonra ocağın altını yakalım. Yaklaşık 10-15 dakika yeşil mercimeği haşlayalım. Haşlanan mercimeği süzün ve bir kenara kaldırın, yeşil mercimeğin kendi kara suyunu atması için haşlıyoruz. Bu arada kuru soğanların kabuklarını soyalım ve yemeklik olacak şekilde ufak doğrayalım. Mercimeği pişireceğimiz tencerenin içerisine margarini alalım ve eritelim. Margarin eridikten sonra doğranmış kuru soğanları ilave edelim ve şeffaf oluncaya kadar birkaç dakika kavuralım. Kuru soğan kavrulunca içine kıymayı ekleyelim, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurma işlemine devam edelim. Arada bir karıştırarak yeterli tuzu ile karabiberi ilave edip karıştırın. Domateslerin kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğradıktan sonra kıymalı harca ekleyip karıştıralım. Daha sonra domates salçasını ekleyip karıştırdıktan sonra üzerine et suyunu ilave edelim. Önceden haşlayarak hazırladığımız yeşil mercimekleri tencereye atalım. Mercimek pişinceye kadar yaklaşık 20 dakika ocağın üzerinde kısık ateşte pişirelim. Kıymalı mercimek yemeğimiz piştikten sonra ocağın altını kapatalım ve 10 dakika dinlendirelim. Daha sonra sıcakken servis tabağına alalım.

Afiyet olsun.
" } ] }