{ "title": "Kıymalı Patates Köftesi", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-patates-koftesi.gif", "date": "21.01.2024 08:39:53", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Kıymalı Patates Köftesi, Patates, patlıcangiller ailesinden olan sadece toprağın altında kalan yumruk şeklinde yumruları yenebilen bir tür bitkidir. Yılın her döneminde evimizde elimizin altında olan, hemen hemen bazı yemeklerin ana maddesi olan patatesin, çok çeşitli yemekleri mevcuttur. Alımı ve saklaması kolay, pratik ve ekonomik, mutfaklarımızda olmazsa olmaz vazgeçilmez bir sebze çeşididir. Toprağın üzerindeki yeşil otsu ve yapraklı kısımları zehirli madde olmakla beraber, kök yumrularında zararlı bir şey yoktur. Aksine faydaları saymakla bitmez bir bitkidir. Memleketimizde en meşhur patatesler İç Ege, Kayseri, Niğde ve Adapazarı civarında bolca yetişmektedir. Patates C vitaminİ, protein ve nişasta bakımından çok zengin bir besin maddesidir. Afyon patatesinin haşlaması ve kızartması çok lezzetli olur. Nevşehir ve Niğde patatesi ise çorbalarda ve salatalarda kullanımı daha iyi ve lezzetli olur. Çünkü patateslerin nem oranları diğer patateslere oranla biraz daha fazladır. Ayrıca içi sarı olan patatesler hem daha lezzetli hem daha makbul olur.