{ "title": "Kıymalı Patates Köftesi", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-patates-koftesi.gif", "date": "21.01.2024 08:39:53", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Kıymalı Patates Köftesi, Patates, patlıcangiller ailesinden olan sadece toprağın altında kalan yumruk şeklinde yumruları yenebilen bir tür bitkidir. Yılın her döneminde evimizde elimizin altında olan, hemen hemen bazı yemeklerin ana maddesi olan patatesin, çok çeşitli yemekleri mevcuttur. Alımı ve saklaması kolay, pratik ve ekonomik, mutfaklarımızda olmazsa olmaz vazgeçilmez bir sebze çeşididir. Toprağın üzerindeki yeşil otsu ve yapraklı kısımları zehirli madde olmakla beraber, kök yumrularında zararlı bir şey yoktur. Aksine faydaları saymakla bitmez bir bitkidir. Memleketimizde en meşhur patatesler İç Ege, Kayseri, Niğde ve Adapazarı civarında bolca yetişmektedir. Patates C vitaminİ, protein ve nişasta bakımından çok zengin bir besin maddesidir. Afyon patatesinin haşlaması ve kızartması çok lezzetli olur. Nevşehir ve Niğde patatesi ise çorbalarda ve salatalarda kullanımı daha iyi ve lezzetli olur. Çünkü patateslerin nem oranları diğer patateslere oranla biraz daha fazladır. Ayrıca içi sarı olan patatesler hem daha lezzetli hem daha makbul olur.

Kıymalı Patates Köftesi İçin Gerekli Malzemeleri
Kıymalı Patates Köftesi Nasıl Yapılır?

Patateslerin kabuklarını bol suyla ovalayarak yıkayalım. Bir tencereye patatesleri koyalım, üzerini geçecek kadar su koyup haşlayalım. Haşlama suyuna 1 çorba kaşığı sirke koymayı unutmayın. Çünkü patatesler haşlanırken çatlar, patlar bu bir püf noktadır, patatesler haşlanırken patlamasınlar diyedir. Sonra soğanları ince yemeklik doğrayalım. Bir tavaya yağımızı koyalım, üzerine de soğanları ilave edip hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Hemen soğanların ardında kıymayı ve dolma fıstığını ilave edelim ve kavurmaya devam edelim. Kıyma piştikten sonra ıslattığımız ve iyice yıkadığımız kuş üzümlerini ve baharatları da ekleyip bu harcı bir kenara soğuması için bırakıyoruz.

Patateslerin kabuklarını soyup, bir kap içinde patatesleri ister eziciyle ister çatalla ezelim. Ezilen patateslerin üzerine bir yumurtanın sarısını ve tuzu ilave edelim ve karıştıralım. Elimize ceviz büyüklüğünde bir parça alıp avcumuzun içinde poğaça hamuru açar gibi açalım. Bazen elimize yapışacağı için nişastadan tam bu noktada yardım alabiliriz. Ellerimizi hafifçe ıslatarak yaparsak elimize yapışmasını önlemiş oluruz. Açtığımız patatesin ortasına kıymalı içten koyarak aynen poğaça yapar gibi kapatıyoruz. Bir süre buzdolabında dinlendirdikten sonra iyice çırpılmış yumurta aklarına bulayıp ve ardından galeta ununa bulayarak kızgın yağda kızartıyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun.
" } ] }