{ "title": "Kıymalı Patatesli Gül Böreği", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-patatesli-gul-boregi.gif", "date": "19.01.2024 08:47:06", "author": "durmuş boğazlı", "article": [ { "article": "Kıymalı Patatesli Gül Böreği, Ana malzeme patates olduğu için patatesi biraz tanıyalım. Patates, patlıcangil ailesinden olup, toprak altındaki yumruları yenen otsu bir bitki ve sebze türüdür. Toprağın üstündeki yeşil gövdesi 70-80 cm'ye kadar varan, beyazımsı ve şeker pembesi gibi renkli çiçekler açarak büyümektedir. Yemyeşil gövdenin yaprakları toprak altı yumruları hariç zehirli otsu bir bitkidir. Bitkinin toprak altında kalan yumruk gibi yumrularına 'patates' denir. Bu yumruların besin değerleri, nişasta yönünden zengin olduğu için önemli bir besin maddesidir. Patatesin ekimi 1540'lı yıllarda Fransa'da başlamıştır. Patatesin ana yurdu Amerika'dır. Patatesin dış kabuk rengine göre sarı ile kırmızı, etine göre beyaz ve sarı olarak cinsi ayrılmaktadır. Özellikle Niğde ilimizde ve Nevşehir ilimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Lezzet bakımından Nevşehir patatesi dünyaya kendini tanıtmıştır. Ardından Bolu ve Sakarya patatesleri de gelmektedir.

Kıymalı Patatesli Gül Böreği İçin Gerekli Malzemeleri
İç sosu için
Kıymalı Patatesli Gül Böreği Üzeri için
Kıymalı Patatesli Gül Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak soğanların kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın. Patateslerin kabuklarını yıkayın, soyun ve ince ince kıyın, elinizle soğan çenter gibi patatesleri çenterek doğrayın. Derin bir kabın içine soğanları, kıymayı, patatesleri, tuz ve karabiber, kimyonu ve pul biberi ilave edin, maydanozu ince ince kıyın ve ilave edin. Bütün malzemeyi birbiriyle iyice harmanlayıp karıştırın. İçimiz hazır bir kenara bırakın. Bu iç hazırlama işlemi bittikten sonra 6 adet yufkayı üst üste açalım. Altısını birden önce ortadan ikiye bölelim, sonra tekrar diğer yarıyı ortadan ikiye bölelim. Yani yufkayı 4 eşit parçaya bölün. İç sosunu hazırlayalım. Yarım bardak su ile yarım bardak sıvıyağını bir kap içerisinde karıştırın. Üçgen yufka parçasının üzerine iç sosu fırça ile sürün. Yufkaların geniş kenarlarına hazırladığımız patatesli kıymalı için koyalım ve rulo yapalım. Sonra bir kenardan içe doğru kıvırarak sarmaya başlayalım. Gül böreği şeklini verip yağlı kâğıt serili tepsiye dizelim. 1 adet yumurtayı çatalla iyice çırparak, böreklerin üzerine sürelim. Çörek otu ve susam karışımı serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derecede fırında üzerleri kızarana dek pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım. İçinde kıyma olduğu için soğuk yenmesi güzel olmaz. Mutfakta sunum çok önemlidir.
" } ] }