{ "title": "Kıymalı Patatesli Gül Böreği", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-patatesli-gul-boregi.gif", "date": "19.01.2024 08:47:06", "author": "durmuş boğazlı", "article": [ { "article": "Kıymalı Patatesli Gül Böreği, Ana malzeme patates olduğu için patatesi biraz tanıyalım. Patates, patlıcangil ailesinden olup, toprak altındaki yumruları yenen otsu bir bitki ve sebze türüdür. Toprağın üstündeki yeşil gövdesi 70-80 cm'ye kadar varan, beyazımsı ve şeker pembesi gibi renkli çiçekler açarak büyümektedir. Yemyeşil gövdenin yaprakları toprak altı yumruları hariç zehirli otsu bir bitkidir. Bitkinin toprak altında kalan yumruk gibi yumrularına 'patates' denir. Bu yumruların besin değerleri, nişasta yönünden zengin olduğu için önemli bir besin maddesidir. Patatesin ekimi 1540'lı yıllarda Fransa'da başlamıştır. Patatesin ana yurdu Amerika'dır. Patatesin dış kabuk rengine göre sarı ile kırmızı, etine göre beyaz ve sarı olarak cinsi ayrılmaktadır. Özellikle Niğde ilimizde ve Nevşehir ilimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Lezzet bakımından Nevşehir patatesi dünyaya kendini tanıtmıştır. Ardından Bolu ve Sakarya patatesleri de gelmektedir.