{ "title": "Kıymalı Patlıcan Dolması", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-patlican-dolmasi.gif", "date": "19.01.2024 11:38:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kıymalı patlıcan dolması, patlıcan herkesin severek yediği sebzelerden biridir. Musakkası, imam bayıldı, karnı yarık, ezmesi derken patlıcan dolmasını da severek yiyebileceğiniz bu yararlı sebzeden türlü türlü yemekler hazırlayabilirsiniz. Hatta patlıcan dolmasını kurutulmuş patlıcanlarla bile yapabilirsiniz. Ülkemizde Gaziantep şehrimizde yapılan kuru patlıcan dolmasına konulan kıyma, zırh denilen keskin bir bıçakla hazırlanmakta ve ortaya çok lezzetli bir dolma çıkmaktadır. Patlıcanın mevsiminde tazesiyle, kış aylarında kurutulmuş patlıcanla bu nefis dolmayı hazırlayabilirsiniz. Kıymalı patlıcan dolmasının malzemelerini tam olarak ayarladığınızda ortaya mükemmel bir lezzet çıkacaktır. Bunu yemeklerin yanında servis edebileceğiniz gibi, tek başına ana yemek olarak bile servis edebilirsiniz. Şimdi birlikte bu lezzetli dolma tarifini hazırlamaya başlayalım.

Kıymalı patlıcan dolması için gerekli malzemeler
Kıymalı patlıcan dolması nasıl yapılır?

Bu lezzetli dolmayı hazırlamak için, öncelikle patlıcanlarınızı düzgün olanlardan tercih etmelisiniz. Dolma yapmaya uygun olan patlıcanları hazırladıktan sonra, bunları alabilecek büyüklükte bir dolma tenceresi hazırlamalısınız. Tencerenizin derinliği patlıcanları ikiye böldüğünüzde bunları alacak kadar olmalıdır. Bunu sağlamazsanız, patlıcan dolmalarını iyi pişiremezsiniz. Şimdi her şey hazır olduğundan, dolmamızın yapımına başlayabiliriz. Önce patlıcanları yıkayarak, baş tarafını ayıklayacaksınız. Patlıcanlarınız çok uzun olmasın. Kabuklarını soymadan, bunları ortadan ikiye kesin. Hepsinin içlerini oyacak yardımıyla oyun. Derin bir kabın içine hazırladığınız tuzlu suyun içine oyduğunuz patlıcanları koyun.

Şimdi önce pirinçleri ayıklayın ve yıkayın. Bunu iç malzemeyi hazırlayacağınız kâsenin içine koyun. İçine domateslerin kabuklarını soyarak, küçük küp şeklinde doğrayın. Sarımsak ve soğanları da aynı şekilde küçük kıyın. Maydanozu da yıkayın ve incecik kıyın. Bu malzemelerin içine kıymayı, domates salçasını, kırmızı pul biber, karabiber, zeytinyağı, tuz ve kuru naneyi ilave edin. Bunların hepsini iyice karıştırın. Böylece patlıcan dolmasının iç malzemesini hazırlamış olduğunuz.

Artık dolmaları doldurmaya başlayabilirsiniz. Patlıcanların içine malzemeyi fazla bastırmadan, üzerinde bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurun. Hepsini doldurduktan sonra, tencerenin içine güzelce sıralayın. Daha sonra tencerenin içine 2 yemek kaşığı zeytinyağı, domates salçası, tuz ve 2 bardak kaynar suyla hazırlayacağınız karışımı dökün. Dolma tenceresini ocağa yüksek ateşe koyarak, kaynatmaya başlayın. Kaynayınca ocağın altını iyice kısın. Kıymalı patlıcan dolması yaklaşık yarım saat içinde pişmiş olur. Daha sonra servis tabağına alarak, dolmaları sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }