{ "title": "Kıymalı Patlıcanlı Börek", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-patlicanli-borek.jpg", "date": "21.01.2024 01:59:29", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Kıymalı patlıcanlı börek, son yıllarda sıklıkla yapılan ve ayrı bir tadı olan börek çeşidi olmaktadır. Evinizde kolayca yapabileceksiniz. Genellikle bu börek için hazır yufka kullanılmaz. Evinizde yapacağınız hamurdan açacağınız yufka ile daha lezzetli olacaktır. Eğer hamur yaparak vakit kaybetmek istemiyorsanız yufka kullanabilirsiniz. Kullanılan patlıcanlar, küçük doğranarak kızartılacağı gibi, patlıcanları közleyebilirsiniz. Kızartılarak yapılan börek biraz ağır olacağından sizlere közlenmiş patlıcandan yapılan börek tarifi vereceğiz.

Kıymalı patlıcanlı börek malzemeleri:
Hamuru için
İç malzemeleri
Yufkalar arasına sürülecek sos
Kıymalı patlıcanlı börek nasıl yapılır?

Fırın içerisine patlıcanlar konularak közlenmeye bırakılır. 200 derece ısınan fırında 10 dakika içinde közlenecektir. Derin bir kaba beyaz unu eleyin. Tuzu ve şekeri ekleyip, ilk önce sütü ardından yavaşça suyu ekleyin. Yoğurulmaya devam edilir. Hamur kulak memesi kıvamında olunca artık yapışmayacaktır. Hamuru dinlendirmeye bırakınız.

Fırın içerisinde közlenmiş olan patlıcanları çıkarıp, kabuklarını soyduktan sonra çok küçük parçalar halinde doğrayın. Bir tencere içerisine koyacağınız sıvı yağı koyup kızmasını bekleyin. Soğanları çok küçük parçalar halinde doğrayıp yağda pembeleşene kadar kavurun. Kıymayı ekleyip kıymanın rengi değişene kadar arada karıştırıp kavurun. Közlenen patlıcanlar da eklenerek ince ince kıymış olduğunuz maydanozları ekliyorsunuz. Tuzunu ve zevkinize göre istediğiniz baharatları ekleyip birkaç karıştırıp ocağın altını kapatıyorsunuz.

Dinlenen hamuru 6 eşit parçaya bölünüz. Bir parçayı alarak düz bir zemini hamurun yapışmaması için unlayın. Hamuru yırtılmayacak kadar ince oluncaya kadar açınız. Fırın tepsinizi daha önceden yağlayıp, açmış olduğunuz hamuru üzerine koyun. Yufkalar arasına sürülmek amacıyla, ayrı bir kabın içerisine yoğurt, yumurta, süt ve zeytinyağını koyup iyice çırpın. Açarak tepsiye koyduğunuz yufkanın üzerine 3-4 kaşık sostan alarak dökün ve tüm yufkaya yayın. Aynı şekilde 2 hamuru da açın ve arasına sos koyup yayın. 3. Açılan hamur tepsiye konulduğunda üzerine sos yerine hazırladığımız iç harcın hepsi konularak yayılır. Tekrar üzerine kalan 3 tane hamurumuzu açar ve arasına sos dökülür. Çörek otu seviyorsanız fırına koymadan önce böreğin üzerine serpebilirsiniz. Böreği fırına vermeden önce eşit parçalar halinde kesilir.

Daha önceden 200 derecede ısıtılmış olan fırınımıza konularak 30 dakika boyunca pişirilir.

Afiyet olsun.
" } ] }