{ "title": "Kıymalı Poğaça", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-pogaca.gif", "date": "21.01.2024 21:34:56", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Kıymalı poğaça, hamur işi denilince akla ilk gelenlerden bir tanesi poğaçadır. İçine konulan malzeme sonucunda değişik türleri olan poğaça sıklıkla ev hanımlarının kıymalı olarak yapıyorlar. Evinize misafir geleceğinde, acıktığınız zaman atıştırmalık olarak ya da sabah kahvaltılarında çeşit olabilmesi için sizler de kolaylıkla yapabilirsiniz. Özellikle sabah işe gidenlerin pastanelerden tercih ettikleri kıymalı poğaçayı, evinizde çok kısa süre içerisinde yapabileceksiniz. Bu poğaçayı yaparken, hamuru erken pişerken içine konulan kıyma çiğ olarak konulursa, poğaçanın dışı pişmişken içi çiğ kalacaktır. Kıymalı poğaça yapan kişinin tercine göre yarım ay şeklinde ya da yuvarlak olarak yapılabilir. Margarin yerine tereyağı kullanılması daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca poğaçalarınızın üzerine çörek otu ya da susam koyabilirsiniz. Genellikle poğaça kabartma tozu sayesinde kabartılır. Fakat daha yumuşak olmasını istiyorsanız yaş maya koymalısınız.

Kıymalı poğaça malzemeleri:
Hamuru için
İçi harcı için
Üzeri için
Kıymalı börek nasıl yapılır?

Derin bir kabın içerisine bir yumurta kırılır. Diğer yumurtanın beyazını da koyup, sarısını ayırtıyoruz. 200 gram oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını, 1 fincan sıvı yağ, tuzu ve şekeri eşit miktarda koyuyoruz. 1 su bardağı daha önceden çırpılmış olan yoğurdu ekliyoruz. Bütün malzemeler tam olarak birbirine karışana kadar karıştırıyoruz. Bir yandan karıştırmaya devam ederken kabartma tozunu da ekliyoruz. En son yavaş yavaş unu koyuyoruz. Hamuru ele yapışmayana kadar, kulak memesi kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Hamurun bir miktar dinlenmesi gerekmektedir. Hamurun çok katı ya da yumuşak olmamasına dikkat edin.

İç harcını hazırlamak için, 1 çay bardağı sıvı yağı koyup, kızdırılır. Küçük doğranan soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavrulur. 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyip soğanlarla karıştırıp iyice ezin. Kıymayı ekleyip kırmanın rengi dönene kadar kavrulur. Pişerken birkaç defa karıştırmak gerekmektedir. İnce kıyılmış olan maydanozları ekleyip, birkaç dakika daha kavurduktan sonra, tuzu eklenir. Her insanın damak tadı ayrı olacağından, istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. Yaptığımız iç harcın biraz dinlenmesi gerekmektedir.

Yoğurduğumuz ve dinlendirdiğimiz hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde alarak, yuvarlak olarak açıyoruz. Hamurun çok kalın ve çok ince olmaması gerekmektedir. Yaptığımız iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar alarak açtığımız hamurun yarısına kadar yayın. Diğer kısmı iç harcın üzerine kapatınız. Burada çok dikkatli olmalısınız. Fırın içerisinde pişerken, açılmaması için ağzı çok iyi kapatılması gerekmektedir. Bütün hamur bitene kadar ceviz büyüklüğünde kopartılarak, aynı şekilde poğaça yapılır.

Yapmış olduğumuz bütün poğaçalar daha önceden yapışmaması için yağlamış olduğumuz ya da yağlı kâğıt serdiğimiz tepsiye dizilir. Poğaçalar piştiği zaman üst tarafının kırmızı olabilmesi için, kırdığımız yumurtanın sarısının içine isteğe göre susam ya da çörek otu koyabilirsiniz. Yumurtanın sarısı bütün poğaçaların üzerine sürülür. Daha önceden 180 derecede ısıtmış olduğumuz fırınımızın içine koyup, 30 dakika boyunca pişirilir.
" } ] }