{ "title": "Kıymalı Sarma", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-sarma.gif", "date": "19.01.2024 20:48:39", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Kıymalı sarma, belki de en çok sevilen yemeklerden bir tanesi olmaktadır. Genellikle üzüm yaprağı ile yapılır, lahana, pazı yaprağı, kiraz ya da fasulye yaprağından yapılır. Tencerenin içerisine sardığınız yaprakları koyacağınızdan, dibinin tutmaması için kemikli et ya da üzüm yaprağının saplarını koyunuz. Sarmaları sarıp pişirmeye gelince, bir tabağı tersine doğru koyup iyice bastırın. Böylece içi şişince açılmayacaktır. Ayrıca yaprağınızı o gün topladıysanız yumuşak olması için 10 dakika kadar suyun içinde kaynatınız. Eğer salamura kullanıyorsanız çok tuzlu olacağından suyun içinde bekleterek tuzunu salmasını sağlayın. Unutmayın sarma, ekşi daha lezzetli olacaktır. Genellikle yoğurtla servis yapılmaktadır. Çoğu insan yaprak sarmasının çok ince olması gerektiğini söylese bile, yaprak sarması çok ince olursa içi az olacağından sadece yaprak yemiş olacak ve sarmadan bir şey anlamayacaksınız.

Kıymalı sarma malzemeler
Kıymalı sarmayı pişirmek için
Kıymalı sarma nasıl yapılır?

Yapraklar 1 saat kadar suyun içerisinde bekletilir. İçi hazırlamak için, pirinç sıcak suyun içerisinde 15 dakika boyunca bekletilir. Yıkanan pirinçler alınarak derin bir kabın içerisine konulur. Üzerine 1 çay bardağı bulgur konulur. 3 orta boy kuru soğanı rendeleyin. Sarımsakları çok küçük doğranır ya da dövülür. 1 tutam taze nane ve maydanoz çok küçük kıyılarak üzerine konulur. Domates salçası ve biber salçasını hafif sulandırıp üzerine dökülür. Yarım limon sıkılır. 1 yemek kaşığı nar ekşisi koyunuz. Bütün baharatlar eklenerek kıyma konulur. En son zeytinyağı konulur. Malzemelerin hepsini karıştırmak için yoğurmak gerekmektedir.

Suyun içinde beklettiğimiz yaprakları sıkarak, suyu süzülür. Üzüm yapraklarının sapları kopartılarak yaprağın parlak kısmı altta kalacak şekilde bir tabağın üzerine konulur. İç harcından biraz yaprağa konularak yayılır. İlk önce yaprakların yan kısımları içe doğru katlanır. Ardından yapraklarımızı çok sıkı olmadan saralım. Pirinçler şişeceğinden sıkı olursa patlar. Bütün iç harcı bitene kadar yapraklarımızı bu şekilde sarıyoruz. Kasabınızdan alacağınız kemikli et ya da pirzolayı tencerenin dibine koyarsanız hem yapışmayacak hem de pirzolalar çok lezzetli pişecektir.

Tencereye sarmış olduğunuz sarmaları pişirmek için ilk önce üzerine bir tabak kapatmanız gerekmektedir. Bir tava içerisinde zeytinyağı konularak kızartılır. Küçük küçük doğranmış olan soğanlar konularak pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine salça eklenerek iyice ezilir. Sıcak suyu üzerine ekleyip biraz pişirilir. Bu sos sarmalarımızın üzerinde bulunan tabağın yan tarafından dökülür. Sarmaların üzerini 3 parmak geçecek şekilde dökülmelidir. Sos kalırsa suyunu çekince kullanabilirsiniz. Üzerine yarım limon sıkılarak, tencerenin kapağı kapatılır. Orta ateşte 35-40 dakika boyunca pişirin.

Yaprak sarmasının yanına en güzel yoğurt yakışacaktır. Bu yüzden yoğurdunuzu biraz çırpın. Tercihe göre yoğurdun üzerine sarımsak da eklenebilir. Sıcak servis edilmelidir.

Afiyet olsun.
" } ] }