{ "title": "Kıymalı Su Böreği", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-su-boregi.gif", "date": "22.01.2024 01:05:15", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kıymalı su böreği, su böreği oldukça zahmetli olsa da lezzet bakımından en favori börek tariflerinden biridir. Su böreğinin her aşaması ayrı bir dikkat ister. Hamurun yoğrulması, yufkaların açılması ve yufkaların haşlanma aşamasına çok dikkat edilmelidir. Bu sayede sonuç mükemmel olur. Vermiş olduğumuz tarife tam anlamı ile uyulduğu takdirde sonucun güzel olmaması için hiçbir neden yoktur. Sizde sevdiklerinize hoş sürprizler yapmaktan hoşlanıyorsanız kıymalı su böreği ile harika bir sürpriz yapabilirsiniz.

Kıymalı Su Böreği İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru için
İç Harcı için
Üzeri için
Kıymalı Su Böreği Nasıl Yapılır?

Kıymalı su böreği için ilk olarak iç harcı hazırlayın. Uygun bir tavaya kıymayı ilave edin ve bıraktığı suyu çekinceye kadar kavurun. Üzerine sıvıyağ ekleyip karıştırın. Kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra kıymanın üzerine ince ince doğrayıp, kavurun. Ardından salça, kırmızı pul biber, karabiber, tuz ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. Kavrulan harcı ocaktan alarak soğumaya bırakın.

Hamuru için yoğurma kabına unu eleyerek ekleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp, yumurtaları teker teker kırın. Tuzunu ilave ederek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığına ulaşana kadar ılık su ekleyin. Hamurun özlü olması için en az 15 dakika yoğurun.

Yoğurduğunuz hamurun üzerine nemli bir bez kapatarak 10 dakika dinlendirin. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalara kopararak beze yapın. Yaklaşık 10-12 adet beze çıkacaktır. Bu esnada geniş bir tencereye yeteri kadar su ilave ederek kaynamaya bırakın.

Mutfak tezgâhını hafif unlayarak her bir bezeyi tepsi büyüklüğünde açın. Açtığınız bezeleri temiz bir çarşafın üzerine birbirine değmeyecek şekilde serin. Kaynayan suya bir miktar tuz ilave edin. Geniş bir kabın içine soğuk su ve tuz ilave ederek hazırlayın. Kaynayan suya ilk açtığınız hamuru atarak haşlayın. Yaklaşık 1 dakika kadar haşladıktan sonra yırtılmasına izin vermeden sudan alıp soğuk suyun içine atın.

Fırın tepsisini yağlayarak en alt kata kuru yufkalardan bir tane serin. Tereyağı ve sıvıyağı karıştırarak eritin. Kuru yufkanın üzerine erittiğiniz yağdan 1-2 yemek kaşığı kadar gezdirin. Soğuk suda beklettiğiniz yufkayı parçalanmadan alarak suyunu hafif elinizle sıkın. Yağladığınız yufkanın üzerine güzelce serin. 6 kat aynı işlemleri tekrarlayın. 6. Kata hazırladığınız iç harcı her tarafına gelecek şekilde yayın. İç harcın üzerine kuru yufkalardan bir tane serip, arasını yağlayın.

Diğer yufkaları teker teker haşlayıp aralarını yağlayarak tepsiye yerleştirin. Son kata tekrar kuru yufka serip yufkanın sarkan yerlerini tepsinin altına katlayın. Sıvıyağ ve tereyağı karışımından son kata güzelce sürün. Böreği keskin bir bıçak ile dilimleyin. Fırınınızı 180-200 dereceye ayarlayarak ısıtın. Isına fırına böreği verip altı üstü kızarana kadar pişirin. Pişen böreği fırından alın ve ilk sıcaklığını attıktan sonra servise sunun.

Afiyet olsun.
" } ] }