{ "title": "Kıymalı Tava Böreği", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-tava-boregi.gif", "date": "20.01.2024 09:09:17", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Kıymalı tava böreği, özellikle kahvaltılarda sıklıkla yapılan ve severek yenilen bir yiyecek olmaktadır. Sizlerde sabahları kahvaltınızda çeşit olsun istiyorsanız o zaman kolayca evinizde çok kısa süre içerisinde yapabilirsiniz. Böreği sade kıymalı olarak yapabilecekken içerisine, peynir, ıspanak, patates gibi diğer yiyecekler ile zenginleştirebilirsiniz. Tava böreği için evinizde eğer bulunuyorsa hazır yufkadan daha kolayca yapılabilir. Ama yufka bulunmuyorsa sizlerde kolayca hazırlayacağınız hamurdan da yapabilirsiniz. İlk defa kıymalı bir börek yapıyorsanız o zaman böreğin içerisine konulacak iç harcın pişirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde pişireceğiniz böreğin dış hamuru pişecekken içi çiğ kalacaktır. Güzel bir tava böreğiniz olsun istiyorsanız o zaman mutlaka kullanacağınız tavanın yapışmayan bir tava olmasına dikkat edin. Ayrıca çok kısık ateşte pişirilmesi gerekmektedir. Böreğin yanında, sıcak içecek ya da soğuk içecek olarak servis yapabilirsiniz. Beş çaylarınızın yanında çok güzel gidecektir.

Kıymalı tava böreği malzemeler
İç malzemeler
Sosu için malzemeler
Kıymalı tava böreği nasıl yapılır?

Hazır yufkadan yapacağımız için, ilk önce iç harcını yapmamız gerekiyor. Bir tava içerisine 1 çay bardağı sıvı yağ konularak, çok küçük doğranmış olan soğanları kızdırılmış olan yağa konularak soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından yeşil sivri biber konularak rengi hafif değişinceye kadar kavrulur. 1 tatlı kaşığı biber salçasını hafif sulandırıp üzerine koyup, 250 gram dana kıymayı da ekleyip rengi değişene kadar arada bir karıştırıp rengi değişince doğramış olduğumuz domateslerde eklenerek kavrulur. En son olarak ince ince kıyılmış olan maydanozlar ve tuz eklenir. Damak zevkinize göre olacak olan istediğiniz baharatları da ekleyip karıştırın. İç harcını soğuması için biraz bekleyin.

Yanmaz bir tava olsa da siz yine de yapışmaması için yağlayın. Yufkanın 1 tanesini alarak tavanın üzerine açık olarak koyun. Yaptığımız sosu yufkayı katlarken kullanacağız. Yufkanın aralarına konularak, katlanır. Yaptığımız iç harcımızın tamamı konularak, yufkanın her tarafını kaplayacak şekilde kapatılır. Sadece kenarlarında biraz boşluk kalması gerekmektedir.

Diğer yufkanın yarısı koparılır. Bu koparılan parça parçalanır. İç harcın kenarlarının açık olmaması için kenarlarına yerleştirilir. Kalan yufka üzerine yerleştirilir. Yufkayı katlarken arasına sos sürülmesi gerekmektedir. Yufkayı tamamen kapatarak elinizle hafif bastırın. Çok kısık ateşte pişirmeye başlayın. Pişerken tavanın ağzı kapatılması gerekmektedir. Eğer alt tarafı piştikten sonra, çevirmeden önce üst kısmı yağlayın. İsterseniz bir çatal yardımıyla çevirin. Çevirdiğimiz kısımda piştiği zaman, ocağın altını kapatıyoruz.

Bir tepsinin içerisine koyup, kare şeklinde kesin. Sıcak olarak servis yapınız.

Afiyet olsun.
" } ] }