{ "title": "Kıymalı Tepsi Böreği", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-tepsi-boregi.gif", "date": "20.01.2024 01:46:44", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Kıymalı tepsi böreği, misafirlerinize ikram edeceğiniz ve kahvaltılarda çeşit olsun diye kolayca yapacağınız bir yemek türüdür. Acıktığınız zaman atıştırmalık olarak da kolayca yapabilirsiniz. Börek yapmak çok kolaydır. Hamur yoğurmak ve açmakla uğraşmak istemiyorsanız, hazır yufka sayesinde daha kısa sürede yapabilirsiniz. Böreğin üst kısmı sert ve kızarmış olmalıdır. İç kısmının da tamamen yumuşak olmalıdır. Bunu yapabilmek için, yufkaların arasına süt, yumurta ve yağ karışımından sos yapmalısınız. Üzerinin kıtır kıtır olabilmesi içinde yumurta sürülmelidir. Yufkaların yumuşayabilmesi için hemen fırına koymayıp, bir süre dinlendirmelisiniz. Böylece daha lezzetli olacaktır. Kendi damak zevkinize uygun olacak olan, baharatlar ya da sebze kullanabilirsiniz. Böreğin içini hazırlarken çiğ kalmaması için pişirmelisiniz.

Kıymalı tepsi böreği malzemeleri
İçi harcı için malzemeler
Sosu için malzemeler
Kıymalı Tepsi Böreği Üzeri için
Kıymalı tepsi böreği nasıl yapılır?

İlk önce hamurumuzu yapıyoruz. Derin bir yoğurma kabının içerisine unu eliyoruz. Üzerine kuru mayayı ve tuzu atarak karıştırın. Ortasında bir havuz oluşturulur. 1 bardak soğuk süt eklenir biraz karıştırılır. Sıvı yağı ekleyip karıştırılmaya devam edilir. En son yavaş yavaş su eklenerek yoğurulmaya devam edilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar ve elinize yapışmayana kadar yoğurunuz. Hamuru dinlendirmeye bırakın.

Bir tavanın içerisine sıvı yağ konularak, kızdırılır. Kuru soğanlar küp doğranır ve kızgın yağa atılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Yeşil sivri biberler küçük doğranarak soğanların üzerine atılır. Biberlerin rengi değişince salça ve üzerine kıyma eklenir. Karıştırmak için kesinlikle metal kaşık kullanmayın. Tahta kaşıkla karıştırılması gerekmektedir. Kıymanın rengi değişmeye başlayınca, doğradığınız domatesleri de kıymanın üzerine koyup karıştırın. Tuzunu ve baharatını ekleyip, maydanozları koyup ocağın altını kapatarak soğumaya bırakın. Başka bir kabın içerisine 2 tane yumurta konularak çırpılmaya başlanır. Daha sonra süt ve sıvı yağda konularak iyice çırpılır.

Dinlenmiş olan hamurlarımızı 6 eşit parçalar halinde bölüyoruz. Bir tane hamurdan alarak temiz düz bir zemini unlayıp hamurumuzu açmaya başlıyoruz. Hamurumuz yırtılmamasına dikkat ederek, ince bir yufka olacak şekilde açıyoruz. Daha önceden yağladığımız tepsimizin üzerine açtığımız hamuru koyuyoruz. Üzerine yaptığımız sostan 4-5 kaşık koyup bir fırça yardımıyla yufkanın her tarafına dağıtıyoruz. 2 tane daha hamuru açarak aynı şekilde sosluyoruz. 3. Açtığımızın hamurun üzerine sos koymuyoruz. Yaptığımız iç harcının hepsini dökerek yayıyoruz. Diğer 3 hamuru da aynı şekilde açarak aralarını sosluyoruz. En son koyduğumuz hamurun üzerine elimizde kalan bütün sosları döküp yayıyoruz. Eşit dilimler halinde kesiyoruz. İsteğe göre üzerine çörek otu ya da susam koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }