{ "title": "Kıymalı Yemekler", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/kiymali-yemekler.gif", "date": "19.01.2024 02:15:36", "author": "Hülya Metin", "article": [ { "article": "Kıymalı Yemekler, Türk mutfağında et ve et ürünleri en önemli malzemelerden birisidir. Yemeklerde et ürünleri olarak en çok kıyma kullanılır. Et ve et ürünleri yemeğe lezzet katar, aynı zamanda da doyurucudur. Özellikle kıyma hemen hemen bütün yemeklere konulur. Yemek kültürümüzü Osmanlıdan miras almış, fakat Balkan ve Orta Doğu mutfaklarında hem etkilemiş hem de etkilenmiştir. Türk mutfağında et yemekleri kebaplar, köfteler ve tencere yemekleri olarak yer alır. Örnek olarak etli ekmek, sulu köfte ve içli köfte bunlardan sadece bazılarıdır.

Etli Ekmek: Ülkemizde özellikle Orta ve Doğu Anadolu'da yemeklerde kıyma sıklıkla kullanılır. Konya ve Sivas'ın en meşhur yemeklerinden biri olan etli ekmek yine kıymayla yapılır.

Etli Ekmek Malzemeleri
Etli Ekmek Nasıl Yapılır?

Soğan, biber ve domates bıçakla ince bir şekilde doğranır. Kıyma ile hazırlanan malzemeler iyice karıştırılır. Hazırlanan etli ekmek içi odun fırınına gönderilir. El ile uzunlamasına açılan hamura hazırlanan iç malzemesinden bir avuç koyulur. İç malzemesi açılan hamurun üzerine yayılır. Hamurun uzunluğu 90 cm'ye kadar olana kadar elle gerilir. Fırına sürülür. Pişirme işlemi bittikten sonra fırından çıkartılır. Bıçak yardımıyla dilimlere ayrılır ve servis yapılır. Etli ekmeğin yanına arzuya göre salata veya ayran hazırlanabilir. Pideyle karıştırmamalıyız, pideden farklı bir yiyecektir.

Afiyet olsun.

Sulu Köfte: Anadolu yüzyıllar boyunca farklı yaşam şartları ile sürekli bir değişim içerisinde bulunmuş, bu da günümüze kadar zengin bir kültür birikimi olarak ulaşmıştır. Yemek kültürü bir toplumun karakteristik özelliklerini içinde barındırır. Bulunduğumuz coğrafyanın bize sunduğu nimetleri kullanabilmek ve bunlardan yaralanabilmek bunları anlamlı kılar. Anadolu insanı eşi benzeri görülmemiş bir şekilde gelişmiştir. Bunun sonucunda çok çeşitli ve lezzetli yemeklerimiz bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de sulu köftedir. Sulu köfte yapılış şeklinde ufak tefek farklılıklar olsa da hemen hemen her yörede bilinen ve yapılan bir yemektir. İşte sulu köfte;

Kıymalı Sulu Köfte Malzemeleri
Kıymalı Sulu Köfte Nasıl Yapılır?

Öncelikle köfteleri hazırlamak için soğanı rendeleriz. Kıymayı geniş bir kaba alalım. Üzerine yıkadığımız pirinci ekliyoruz. Karışımın içine yumurtayı kırıyoruz. Kırmızı biber, kimyon ve karabiber ekleyelim. Ayrıca bulguru ve rendelenmemiş soğanı ekleyelim. Bütün malzemeleri karıştırarak iyice yoğuralım. Geniş bir kabın içine un dökelim. Hazırladığım harcı elimizle minik minik parçalara ayıralım. Ayırdığımız parçaları yuvarlayarak unun içine atalım. Avuç içimizi sürekli unlarsak yapışmadan yapabiliriz. Bir tencereye sıvıyağ ve zeytinyağını boşaltıp ocakta kızdıralım. İçine salçasını ekleyelim. Salçayı yağla ezelim. Bir tutam kuru nanede atalım. Köftelerimizi ölçüsü kadar tencereye su ekleyelim ve kanamaya bırakalım. Eğer köfteleri tencereye bıraktığımızda suyu az gelirse üzerine su ilave edebiliriz. Su kaynamaya başlayınca köfteleri içine atalım. Köfteleri tencereye attıktan 1-2 dakika sonra karıştırmaya başlayalım. Bu sayede köfteler dağılmayacaktır. 40-45 dakika kaynadıktan sonra yemeğimiz hazır.

Afiyet olsun.

İçli Köfte: Türkiye'nin doğu illerinde yapılan içli köfte veya diğer bir adıyla Oruk, bulgurun yoğrularak içini doldurularak yapılan bir yemek çeşidimizdir. Aslen Arap mutfağına ait bir yemek olan içli köftenin özgün adı Kibbedir. Köftenin içi bazı bölgelerde değişiklik gösterse de genelde kıyma ve kuyruk yağından yapılmaktadır. Köftenin içeriği soğan, maydanoz, baharat ve isteğe bağlı ceviz içi de eklenerek zenginleştirilir. Bazı yörelerimizde dolgulu köfte olarak da bilinir. İçli köftenin yapımı zor ve uzun olduğu için genelde gündelik yemek olarak değil özel günlerde yapılan yemekler arasında yer alır. İçli köftenin iki çeşidi bulunmaktadır. Biri haşlama usulü hazırlanır, diğeri ise kızartma şeklinde hazırlanır. Haşlama usulü yapılan içli köfte hafif olduğu için genelde daha çok tercih edilir ve aynı zamanda daha bol tüketilir. Genelde ayran ile servis edilmektedir.

Kıymalı İçli Köfte Malzemeleri
İç harcı için
  • 700 gr koyun kıyması
  • 3 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • İstenildiği kadar tuz
Kıymalı İçli Köfte Nasıl Yapılır?

Köftelik ince bulguru bir kabın içerisine alınır ve üzerine sıcak su eklenir. Sıcak su eklenen bulgur yumuşamaya ve demlenmeye bırakılır. Demlenerek yumuşayan bulguru fazla gelen suyu varsa bu su süzülür. Süzülen bulgurun üzerine acı biber salçası, domates salçası ve un ilave ederek iyice yoğurmalıyız. Üzerine kasaptan iki kez iyice çektirilmiş kıymasını, kimyon, kırmızı toz biberi ve istenildiği ölçüde tuz ekleyerek uzun bir süre iyice yoğuruyoruz. Yoğurma işleminin daha kolaylaştırmak için hamuru kıyma makinesinden 1-2 kez geçirdikten sonra tekrardan yoğurmaya devam edebiliriz. Kıvamını alan hamurumuzu 1 saat dinlendiriyoruz. Köftelerin içini hazırlamak için bir tavaya sıvıyağ döküyoruz. Isınan yağın üzerine kıymayı, ince doğranmış soğanları ekliyoruz. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar iyice kavuruyoruz. Kavurma işlemi tamamlandıktan sonra üzerine maydanoz, baharatları ve tuzunu ekliyoruz. Harcı ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Dinlenmesi için beklettiğimiz hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça koparalım. Elimizle kopardığımız hamur parçasını su yardımıyla inceltelim. Bardak şekilde incelttiğimiz hamurun içine hazırladığımız iç harcından doldurarak kenarlarını birleştirerek yumurta şeklinde içli köftelerimizi hazırlıyoruz. Hazırladığımız köftelerimizi iki çeşit hazırlayabiliriz. Sıcak suda haşlayabilir veya kızartırız.

Afiyet olsun.
" } ] }