{ "title": "Kıymalı Yeşil Mercimek", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/Kiymali-Yesil-Mercimek-48.gif", "date": "19.01.2024 17:27:47", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kıymalı Yeşil Mercimek, mercimek içerdiği protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. İçerisinde yaklaşık olarak %24 oranında protein barındırdığı için 1 kilo kırmızı et ile 1 kilo yeşil mercimek aynı besleyici değerlere sahiptir. İçinde yüksek oranda yararlı karbonhidratlar bulunur. Yüksek oranlı karbonhidrat içermesine rağmen uzun süreli sindirimden kaynaklı olarak glisemik indeksi oldukça düşüktür. Uzun süreli sindirim karbonhidratların kana yavaş bir şekilde karışmasına yardımcı olur. Bu da uzun süreli tokluk hissi verir. Yeşil mercimek birbirinden farklı şekillerde hazırlanarak tüketilebilir. İster çorbası, yemeği, salatası ya da mezesi yapılabilir. Ancak pişirirken dikkat edilmesi gerekilen en önemli konu, yeşil mercimeğin iyi bir şekilde yıkanmasıdır. Ardından suda bekletip, bu beklettiğimiz suyu döküp temiz su ilave ederek düdüklü tencere yardımıyla pişirmektir. Her bakliyatta olduğu gibi yeşil mercimekte de gaz sorunu vardır. Bunu kolayca gidermek için pişirirken içine biraz kimyon atmak ya da pişirmeden önce ılık suda bekletmek etkili olacaktır. Yeşil mercimek yemeği genelde kıymalı olarak hazırlanır. Kısa sürede hazırlanır. Yanında yoğurt ve domatesli bulgur pilavı ile sunumu yapılabilir.

Kıymalı Yeşil Mercimek İçin Gerekli Malzemeleri
Kıymalı Yeşil Mercimek Nasıl Yapılır?

Kıymalı yeşil mercimek yemeğine başlamadan önce mercimekler için mutlaka ön hazırlık yapılması gerekir. Vakti olanlar 1 gece öncesinden, vakti olmayanlar ise 2-3 saat kadar yeşil mercimeği ıslatabilir. Yeşil mercimek iyice yıkandıktan sonra yaklaşık 1 litre suda iyice haşlanır. Daha sonra tencerenin kapağı kapatılarak şişmesi beklenir. Daha sonra yeşil mercimeğin suyu süzülerek soğuk suda iyice yıkanır. Süzgece konularak fazla suyunu salması için beklenir. Diğer bir yandan diğer malzemelerin hazırlığına geçilir. Kuru soğanların ve sarımsağın kabuğu soyularak yemeklik şekilde doğranır. Domateslerin kabukları soyularak küp şeklide doğranır. Genişçe bir tencereye sıvı yağ konularak önce soğan ve sarımsaklar kavrulur. Yumuşayınca içerisine kıyma ilave edilir. Kıymanın rengi değişene kadar kısık ateşte sotelemeye devam edilir. Daha sonra içerisine salça ve domates ilave edilir. Salça da kavrulduktan sonra tencereye yeşil mercimekler ilave edilir. Tüm malzemeler birbirine özleşince içerisine mercimekleri geçecek kadar su konur. Tuz, baharat ve bulyon ilavesi yapılarak tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık olarak 25-30 dakika kadar pişmesi için beklenir. Yemeğin suyu azalırsa 1 su bardağı kadar daha su ilave edilebilir. Servis tabağına alınan kıymalı yeşil mercimek sunum için hazırdır.

Afiyet Olsun." } ] }