{ "title": "Oktay Usta Kıymalı Pide", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/oktay-usta-kiymali-pide.gif", "date": "18.01.2024 23:34:51", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Oktay usta kıymalı pide, ülkemizde sıklıkla yapılan ve çok sevilen bir yemek olan kıymalı pide, ülkemizde çok sevilen ve çok tanınan ünlü aşçı Oktay ustanın çok lezzetli tarifi daha farklı bir tatla sizin çok seveceğiniz bir yemek olacaktır. Evinizde afiyetle yiyeceğiniz ve kendi fırınınızda yapacağınız bu yemeği mutlaka denemeniz gerekmektedir. Oktay usta genellikle pideyi fırında yapmayı tercih etmektedir. Fakat evinde fırını olmayanlar için, tavada yapılır. Kışın çok sevilerek yenilebileceği gibi, yanında yeşillikle de çok kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca çoban salatasını da yapabilirsiniz. Ekşi özellikle limon kıymalı pideye çok yakışmaktadır. Yanında içecek olarak ister sıcak bir çay, isterseniz soğuk bir kola, ayran ya da limonata da tercih edebilirsiniz. Bu pide açarak yapılacakken, Oktay ustanın ince uzun olarak açarak kenarlarını kapatmayı tercih etmektedir.

Oktay usta kıymalı pide malzemeler:
Hamuru için
İç malzemesi için
Üzerine sürmek için
Oktay usta kıymalı pide nasıl yapılır?

Beyaz unu eleyip, karıştırma kabına alıyoruz. Unun üzerine tuzunu serpip ortasını havuz olacak şekilde açıyoruz. Bir su bardağı sıcak suyun içerisine, yaş mayayı koyup eritiyoruz. Unun ortasında olan çukura eriyen yaş mayayı döküyoruz. Hamuru yavaş yavaş yoğurmaya başlıyoruz. Gerektiği kadar su koyuyoruz. Hamurun ne çok cıvık ne de çok koyu olmaması gerekmektedir. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Artık hamur ele yapışmıyorsa hamurumuz olmuş demektir. Hamurumuzun mayalanması için 1 saat boyunca beklememiz gerekmektedir.

Bir kabın içerisine kıymayı koyuyoruz. 2 tane orta büyüklükte kuru soğanı küçük yemeklik doğruyoruz. Kıymanın üzerine koyuyoruz. Domatesleri küp-küp doğruyoruz. Maydanozlar kıyılır, domates ve biber salçasını ekleyip, üzerine 1 fincan zeytinyağını, tuzunu, karabiberini ve kimyonunu koyuyoruz. Kendi damak zevkinize göre başka baharatlarda koyabilirsiniz. Eğer iç harcı çok koyuysa çok az su ilave edebilirsiniz. İç harcının güzel olması için iyice yoğurması lazımdır.

Hamur mayalandığı zaman, eşit parçalar halinde bölüyoruz ve yuvarlıyoruz. Tezgâha un serpip böldüğümüz hamur parçalarını koyuyoruz. Her hamuru merdane yardımıyla oval olacak şekilde, uzunlamasına olması gerekmektedir. Hamurun üzerinde fazla un varsa silkelemek gerekmektedir. Yapmış olduğumuz iç harcından bir yemek kaşığı kadar alarak, yayıyoruz. İç harcın çok iyi pişebilmesi için, harcın çok kalın olmaması gerekmektedir. Açmış olduğumuz hamurun kenarlarını hafif katlıyoruz. Hamurun iki ucunu da kapatarak birleştiriyoruz.

Daha önceden yağladığımız ya da yağlı kâğıt sermiş olduğumuz fırın tepsisinin içerisine açmış olduğumuz pidelerin iki ucundan tutarak, pideleri esneterek koyuyoruz. Açmış olduğumuz pideleri 10 dakika boyunca dinlendiriyoruz. Daha önceden 180 derece ısıtmış olduğumuz fırınımızda üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Üzeri kızaran pideler sıcakken, tereyağını üzerine sürüp çıkarıyoruz.

Sıcak servis edilmesi gerekmektedir.

Afiyet olsun.
" } ] }