{ "title": "Yufkalı Kıymalı Börek", "image": "https://www.kiymaliyemekler.gen.tr/images/yufkali-kiymali-borek.gif", "date": "19.01.2024 13:43:27", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Yufkalı kıymalı börek, Kahvaltıların yanında veya evinize bir misafir geleceği zaman ikram edeceğiniz çeşitlerden biridir. Kolaylıkla marketten alacağınız yufkayla yarım saat içerisinde yapacaksınız. Yufkayla yapacağınız böreğinizi isterseniz fırında, isterseniz tavanın içerisinde kolayca yapılacaktır. Güzel bir böreğinizin olmasını istiyorsanız bazı püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Yapacağınız böreğin içinin daha önceden hazırlanması gerekmektedir. Özellikle kıymalı börek yapıyorsanız bu böreği fırına koyduğunuzda yufkası pişecek fakat içi tam olarak pişmeyecektir. Bu da böreğinizin lezzetli olmasını engelleyecektir. Diğer bir püf noktası da böreklerinizi yaparken kullandığınız yufkaların arasına süreceğiniz sosu mutlaka soğuk sütle yapmak olacaktır. Börek hazırlanarak tepsiye konulduğunda buzdolabında en az yarım saat bekletiniz. Böreğin üzerinin çok güzel kızarmasını istiyorsanız mutlaka üzerine yumurta sürünüz. Börekler fırına konulmadan önce istenilen şekilde kesilmesi gerekmektedir. Piştikten sonra düzgün kesilmez.

Yufkalı kıymalı börek malzemeleri
Sosu için malzemeler
Üzeri için
Yufkalı kıyma böreği nasıl yapılır?

Böreğimizin iç harcını hazırlamamız gerekmektedir. Bir tavanın içerisine sıvı yağı koyup, küp doğramış olduğunuz kuru soğanları koyup pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanların üzerine küçük doğranan sivri biberler eklenerek tahta kaşıkla karıştırılır. Yeşil biberlerinde hafif rengi dönünce üzerine sulandırılmış biber salçası konulur. Tahta kaşıkla malzemeleri koyduğunuzda karıştırmayı unutmayın. Kıymayı küçük parçalar halinde soğanların ve biberlerin üzerine koyup, rengi değişene kadar arada sırada karıştırın. Kabuklarını soyup küp doğradığınız domateslerinizi ekleyip yine karıştırın. Tuzunu ve kendi damak zevkinize uygun olan baharatları atıp karıştırın. En son kıyılmış maydanozlar eklenerek ocağın altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.

Bir kabın içerisine 2 tane yumurta kırılır ve çırpılır. Üzerine soğuk süt eklenir. En son sıvı yağ eklenerek iyice çırpılması gerekmektedir. Biraz ılık olması daha iyi olacağından büyük bir tencerenin içerisine su konularak kaynatılır. Yaptığımız sos suyun içine konularak ısıtılır.

Fırın tepsisi, yufkalar yapışmaması için yağlanması gerekmektedir. Üzerine 1 tane yufka konulur. Yaptığımız sos 5-6 kaşık alınarak dökülür. Bir fırça yardımıyla büyün yufkanın üzerine sürülür. Diğer yufkalarda tepsinin üzerine sırasıyla konulur ve aralarına bol sos sürülür. 3. Yufka konulduğunda üzerine sos sürülmeyip, yaptığımız iç harcın tamamı dökülerek yayılır. Geri kalan 3 yufka sırayla konulur. Her yufkanın arasına sos sürülür. En üstteki yufka da konulduğunda geri kalan bütün sos üzerine dökülerek yayılır. Tercihe göre bu şekilde pişirilir. İsteyen çörek otu ya da susam da koyabilir.

Hazırladığımız böreğimizi pişirmeden önce istediğimiz şekilde kesiyoruz. Dinlenmesi için en az yarım saat boyunca buzdolabında bekletiyoruz. Dinlenen böreğimizi daha önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımıza koyuyoruz. Üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Sıcak servis edilmelidir.

Afiyet olsun.
" } ] }