İç harcı
- 300 gram dana yağsız kıyma
- Maydanoz
- 2 tane orta büyüklükte patates
- 2 tane orta büyüklükte soğan
- 2 tane yeşil biber
- 1 tane orta büyüklükte domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- İsot, kırmızıbiber, karabiber, kimyon, tuz
- Sıvı yağ
Dış harcı
- 1 kilo un
- Yaş maya
- 2 Su bardağı su
- Tuz
Evde kıymalı pide nasıl yapılır?
Derin bir kabın içerisine 1 kilo unu eleyip, ortasında boşluk açıyoruz.
Bir su bardağı sıcak suyun içerine yaş mayayı eritip unun orta kısmına koyuyoruz. Tuzumuzu serpip, orta kısma yavaş yavaş suyu ekliyoruz. Hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Su az gelirse bir miktar daha su ekleyebilirsiniz. Hamur yumuşak kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulması gerekmektedir. Tam kıvamına gelen hamurun ağzını streç film ile kapatarak mayalanması için 1 saat boyunca bekletiyoruz.
Ayrı bir kabın içerisinde 300 gram dana kıymamızı koyuyoruz. Üzerine 2 tane orta büyüklükte patatesimizi soyup rendeliyoruz. 2 tane orta büyüklükte soğanı isteğe göre rendeleyebilir ya da çok küçük olarak doğrayabilirsiniz. (Rendelediğiniz zaman su salacağından, kıymalı pide için domates koyacaksanız soğan rendelenmemesi tavsiye edilmemektedir) 2 tane yeşil biber çok küçük olarak doğranır. 2 tane domates isteğe göre rendelenebilir ya da küp olarak küçük olarak doğranır. Bir tutam maydanoz küçük küçük kıyılarak, harcın üzerine konulu. 1 tatlı kaşığı domates salçası ve 1,5 tatlı kaşığı biber salçası konulur. Üzerine istediğiniz baharatları ve tuzu ilave ederek, bütün parçalar birbirine geçene kadar karıştırılır. En son yağ ilave edilerek bir miktar daha karıştırılır. Kıymalı pide soğuk yenilebilecek bir yiyecek olduğundan, tereyağı ya da margarin kullanılmaması önerilmektedir.
Mayalanmış olan hamurumuzdan bir parça alarak, temiz bir yere hamur yapışmaması için un serpilir ve hamur bir merdane yardımıyla çok ince olacak şekilde açılır. Yuvarlak olmasına ya da oval olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Yaptığımız iç harcımızdan bir miktar alarak hamurun üzerine yayılır. Kıymalı pide tava içerisinde yapacağımızdan iç harcımızın çok kalın olmaması gerekmektedir. Hamur üzerinde herhangi bir boşluk olmamasına dikkat edilerek yayılmalıdır. Bütün hamur ve iç harcı bitene kadar aynı yöntemle hamur açılarak iç harcı üzerine konulur.
Ocağın üzerine tava konulur ve tam olarak ısınması beklenir. Açmış olduğumuz kıymalı pide ısınmış olan tavanın içerisine konulur. Tavanın üzeri bir kapakla kapatılır. Yaklaşık olarak 3-4 dakika boyunca pişirilir. Kıymanın rengi değişecektir. Tavadan bir spatula yardımıyla çıkarılarak bir tepsi içerisine konulur.
Afiyet olsun.