Kıymalı Ali Nazik

Kıymalı ali nazik, Türk mutfağında köklü bir geçmişe sahiptir. Ali nazik kebabı olarak tanınsa da tam bir ana yemektir. Yemeğin adının oldukça ilginç bir hikayesi bulunmaktadır. Rivayete göre, Yavuz Sulatan Selim Antep'te yediği bir yemeği çok beğendiğinden, "yemek güzel olmuş, hangi eli nazik bu yemeği yaptı?" diye sorunca, yemeğin adı günümüze kadar bu şekilde ulaşmıştır.
Bu halk arasında söylenen bir rivayettir. Yemeğin ana malzemesi patlıcan, süt, kıyma ve baharatlardan oluşur. Gerçekten çok lezzetli ve farklı bir yemek olarak, sofralarda yerini alır. Dilerseniz yöresel yemeklerimizin en güzellerinden olan kıymalı ali nazik yemeğini birlikte hazırlayalım.

Kıymalı ali nazik için gerekli malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • 1 su bardağı süt
  • 4 adet patlıcan
  • Üzeri için; sarımsak ve yoğurt

Kıymalı harç için malzemeler

  • 250 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • Yeteri kadar kırmızı pul biber, karabiber ve tuz

Kıymalı ali nazik nasıl yapılır?


İlk olarak patlıcanları iyice yıkayalım ve kurulayalım. Patlıcanların üzerlerine aralıklı olarak bıçakla birkaç delik açın. Bunları orta ateşin üzerinde közlemeye bırakın. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını güzelce ayıklayın.
Bunları ince şekilde doğrayın ve ezin. Patlıcanlar püre kıvamına gelmeli. Daha sonra uygun bir tavanın içine 1 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı tereyağını koyun. Bunu orta ateşin üzerinde un sararıncaya kadar kavurun. Bunun üzerine biraz tuz, karabiber, kırmızı pul biber ilave edin. Ardından püre haline getirdiğiniz patlıcanları ilave edin. Malzemeyi karıştırdıktan sonra, içine sütü ilave edin. Ocağın altını kısarak, patlıcanların sütü çekmesine kadar pişirin. Daha sonra patlıcanlı harcı direkt olarak servis tabaklarına pay ediniz.

Şimdi kıymalı ali nazik yemeğinin harcını hazırlamaya başlayalım. Tavanın içine 1 yemek kaşığı zeytinyağını koyun. Ocağın üzerinde yağ kızarken, içine sarımsakları ve kuru soğanı ince doğrayarak sotelemeye başlayın. Bu arada yeşil biberleri de ince kıyarak içine koyun. Bunların üzerine kıymayı ilave ederek, hepsini kavurmaya devam edin. Kısa bir süre sonra içine biber salçasını ilave edin. Salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra ocağın üzerinden harcı indirebilirsiniz.

Servis tabaklarına koyduğunuz patlıcanlı harç soğumuştur. Bunların üzerine yoğurt ve sarımsakla hazırladığınız sosu dökün. En üstüne hazırladığınız kıymalı harcı paylaştırın. Kıymalı ali nazik yemeği artık hazırlandı. Servis tabaklarını yanına maydanozla süsleme yaparak, sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 06:42:33
Kıymalı Ali Nazik ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Ali Nazik Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Ali Nazik"
Kıymalı Ali Nazik ismi nereden geliyor? Çok duyduğum ve tadını merak ettiğim bir yemek fakat çoğu restoranda bulamadım. Bu tarifle evde kendim yapabilirim. 4- 5 kişilik kıymalı Ali Nazik yapmak ne kadar sürer?
Uzalp . 29.09.2018 21:44:50

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024