Kıymalı Bamya

Kıymalı Bamya, Bamya, ebegümecigiller ailesinden olup, ılık iklimde yetişmeyi seven bir yıllık bir bitkidir. Bamya yaş ve kuru olarak tüketilen bir ilkbahar ve yaz sebzesidir. Tazeyken toplanmalı ve hemen tüketilmelidir, olgunlaşınca toplanırsa çekirdeklenir ve kartlaşır. Bamya çok değişik mutfaklarda kendine yer bulmuştur. Bamyanın yapılış şekli ülkeden ülkeye değişmektedir.
Türkiye genelinde zeytinyağlı sebze yemeği olarak veya etli tüketilen bamya, Türkiye'de çok tercih edilmese de biraz uzun ve iri olanları kızartılarak da tüketilmektedir. Bamya, lif oranı yüksek bir besin olan, aynı zamanda da mineraller bakımından da çok zengin bir sebzedir. Türkiye'de Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. Amasya, Tokat, İç Anadolu'da, çok küçük toplandığı için kurutmalık olarak Çiçek Bamyası yetişmektedir. Ege ve Marmara Bölgesinde, Sultani Bamya yetişmektedir. Ege bölgesinde, Bornova Bamyası yetişmektedir. Halk arasındaki adıyla Manikürlü bamya, kınalı bamya da denir. Balıkesir iline ve yöresine ait Balıkesir Bamyası'dır. Halk arasındaki diğer adı da Tombul Bamya'dır.

Kıymalı Bamya Tarifi İçin Malzemeleri

  • 500 gram bamya
  • 1 adet kuru soğan
  • 100 gram kıyma
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet orta boy domates
  • 1-2 adet yeşil sivri biber
  • 1-2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Tuz, karabiber ve pul biber

Kıymalı Bamya Nasıl Yapılır?


Bamyaların önce saplarını kalem açar gibi sivri şekilde ayıklıyoruz ve yıkıyoruz.
Soğanları yemeklik doğruyoruz, domatesleri küp-küp doğruyoruz, biberleri de ince ince doğrayalım, sarımsakları da doğra, limonu da sıkalım. Malzemelerimiz hazır şimdi yapım aşamasına geçelim.

Bir tencereye yağı koyalım, soğanı yağın üzerine dökelim ve tencereyi ocağa koyalım soğanları hafif sarartalım. Sonra sırası ile kıymayı ilave edelim 2-3 kez çevirip kavuralım. Biberleri, arkasında da küp şeklinde doğranmış domatesleri ilave edin. Üzerine yıkanmış bamyaları ilave edin, sarımsakları bir iki kere çevirin. Üzerine 3 bardak sıcak suyu, tuzu, limon suyunu dökün ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın, tencerenin kapağını kapatın, bamyalar yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika yeterli olacaktır pişirin. Biraz dinlendirin baharatlarını da ilave edin ve sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

21.01.2024 05:56:35
Kıymalı Bamya ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Bamya Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Bamya"
Kıymalı bamya yemeğini yaparken limon suyunu hangi aşamada ilave etmem gerekiyor?
Şenalp . 29.08.2018

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024