Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çocuklarınıza okula giderken son derece sağlıksız olan hazır gıdalar yerine, evde kolaylıkla hazırlayacağınız bu çok besleyici ve vitamin deposu böreği koymanız çok daha doğru bir tercih olacaktır.
Kolay gelsin.
Kıymalı Bezelyeli Börek Malzemeleri
6 adet el açması hazır yufka
350 gram yarım yağlı dana kıyma
2 adet havuç
1 kâse taze bezelye
1 adet orta irilikte patates
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Yağlamak için
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
Üzeri için
1 adet yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı toz şeker
Kıymalı Bezelyeli Börek Nasıl Yapılır?
Öncelikle patatesi ve havuçları soyduktan sonra küp-küp doğruyoruz. Ardından küçük bir tencerede bezelyeler ile bir tutam tuz atıp biraz diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Sebzeleri haşlarken biraz diri bırakırsanız, fırına girdiği zaman erimeyecektir. Ardından yarım çay bardağı sıvı yağı tavaya atıp bir miktar kızartıyoruz. Daha sonra kıymayı ekleyip, rengi kahverengiye dönünceye kadar kavuruyoruz. Kuru soğanı doğrayıp, kavrulan kıymaya ilave ediyoruz. Soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar kavrulduktan sonra, üzerine haşlamış olduğumuz sebzeleri ve sırasıyla baharatları ilave ediyoruz.
Bir iki çevirim karıştırdıktan sonra ocaktan alıp, daha çabuk soğuması için balkon veya cam kenarı gibi daha serin bir yere kaldırıyoruz.
1 çay bardağı sıvı yağ ile 1 su bardağı suyu geniş bir kabın içinde karıştırıyoruz. Mutfak tezgâhının üzerine bir adet yufkayı seriyoruz. Hazırladığımız yağlı suyu, yufkanın her tarafına biraz bol bir şekilde fırça ile sürüyoruz. Daha sonra yufkanın uç kısımlarını ortada birleştirerek kare şeklini elde ediyoruz. Bu kare şekli 4 parçaya kesip, 4 tane küçük kare parça elde ediyoruz. İçlerine kıymalı ve bezelyeli harçtan koyup bohça şeklinde katlıyoruz. Hazırladığımız börekleri yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırladıktan sonra, yumurta sarısının içine 1 çay kaşığı toz şeker atıp çırptıktan sonra, böreklerin üzerine sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 13:34:27
Kıymalı Bezelyeli Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Altın günümde kıymalı bezelyeli börek yapmayı düşünüyorum. Ama nasıl yapılır iç harcı nasıl hazırlanır bilmiyorum. Bana kıymalı bezelyeli böreğin nasıl yapıldığı hakkında bilgi verir misiniz? Yuluğ . 01.09.2018
Abdürrezzak : Merhaba kıymalı bezelye böreği için ilk olarak iç harcı hazırlamanız gerekir. Kuru soğan ile beraber kıymayı kavurmaya başlamalısınız. Pişmesene yakın isteğe göre patates ve havuç ekleyebilirsiniz yoksa direk bezelyeleri ekleyip kaçırdıktan sonra tepside açılmış olan yufkanın arasına kat kat serpiştirilir ve fırına verilir. Afiyet olsun. 16.09.2018 16:09:55
Vedîatullah : Merhaba aslında peynirli börekten tek farkı harcın hazırlanmasıdır. İç harç için 1 soğanı doğrayın yağda kavurun bu arada bezelye ve havucu haşlayın bir kenarda dursun hafifi kavrulan soğana eti atıp pişirin et de piştikten sonra havucu ve bezelyeyi içerisine atın ve damak tadınıza göre baharatı atın. Yufkanın içerisine koyun Fırınlayın 11.09.2018 15:24:36
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024