Kıymalı Börek

Kıymalı börek, halk arasında çok sevilen ve sık yapılan bir börek olmaktadır. Ülkemizde ev hanımlarının günleri olduğunda ya da çocuklarının beslenmesine konulan enfes bir yiyecek olmaktadır. Aynı zamanda da çok sağlıklı olacağından protein kaynağı olan bu böreği sizler de yaparak yiyebilirsiniz. Hazır yufkadan yapılabileceği gibi, kendi evinizde de açacağınız hamur sayesinde kolayca yapacaksınız.
Bu börek türü sade kıyma ile yapılacağı gibi patates püresi ya da ıspanak konularak da yapabilirsiniz. Sade olan kıymalı böreğin içerisine, dana kıyma, çeşitli baharatlar, kuru soğan ve maydanoz konularak yapılır. Bu böreği fırında yapabileceğiniz gibi, yağda kızartarak ya da tavada her iki tarafını pişirip de yapabilirsiniz. Yağda kızartılan böreğe genellikle çiğ börek denmektedir. Yağda kızartılan börek kalorisi çok yüksek olacağından çok tüketilmesi zararlı olacaktır. Yaz aylarındansa kış aylarında daha çok tercih edilen bir börek türüdür. Böreğin yanında çay, kola ya da ayran içilebilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan bu böreği sizlerde evinizde kolayca yapabilirsiniz. 100 gram olan bir dilim kıymalı börek 248 kalori olmaktadır.

Hazır yufkadan yapılan kıymalı börek için malzemeler

  • 4 tane hazır yufka
  • 2 tane kuru soğan
  • 500 gram dana kıyma
  • 3 adet sivri biber
  • 1 tane domates
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Kırmızıbiber
  • Tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yufkanın ıslanması için 1 bardak süt
  • Üzeri için 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Hazır yufkadan yapılan kıymalı börek nasıl yapılır?


Bir tava içerisine yarım çay bardağı sıvı yağ konulur.
Çok küçük doğramış olduğumuz soğanlarımızı koyup, pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine yine çok küçük doğramış olduğumuz sivri biberleri koyup bir iki çevirdikten sonra yarım kilo dana kıymamızı da koyup kavurmaya başlıyoruz. Domates biraz sulandıracaktır. Bu yüzden istemeyen koymayabilir. Karabiber, kırmızıbiber ve tuzu atıp kıymanın rengi koyulaşana kadar kavuruyoruz. Tam ocağın altını söndürmeye yakın ince ince kıyılmış olan maydanozları ekleyip çok az kavurup ocağın altını kapatıyoruz. İç harcımızı hazırladıktan sonra biraz soğumaya bırakıyoruz. Yufkalarımızdan bir tanesini alarak, temiz olan bir zemine seriyoruz. Üzerine bir miktar süt koyup ıslatmamız gerekmektedir. Yufkamızı tam olarak ortadan ikiye katlıyoruz. Bir miktar iç harcımızdan alarak yufkanın ortasına koyup yayıyoruz. Yufkanın sağını ve solunu iç harcın üzerine kapatıyoruz. Daha önceden böreklerimizin yapışmaması amacıyla yağladığımız tepsimizin üzerine yaptığımız böreğimizi koyuyoruz. Diğer olan yufkaları da aynı şekilde iç harcı koyup yapıyoruz. Böreklerimizi hazırladığımız zaman tereyağımızdan bir miktar alarak böreklerin üzerine eşit miktarda koyuyoruz. Ayrı bir kabın içerisinde çırpmış olduğumuz yumurtayı böreklerin üzerine sürüp daha önceden 200 derecede ısıtmış olduğumuz fırına koyuyoruz. 30 dakika pişirdikten sonra servis etmeye hazırdır.

Kıymalı tepsi böreğinin malzemeleri

  • 6 tane hazır yufka
  • 500 gram dana kıyma
  • 2 tane domates
  • 2 tane kuru soğan
  • Maydanoz
  • Sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, kırmızıbiber
  • Sosu için; 1 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
Kıymalı tepsi böreği nasıl yapılır?

Bir tavanın içerisine sıvı yağ konularak, kuru soğanlar küçük doğranıp pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma üzerine eklenerek rengi değişinceye kadar kavrulur. Domatesler eklenerek kavrulmaya devam edilir ve en son maydanozlar eklenir. En son tuzunu ve diğer baharatları ekleyip ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Fırın tepsisi yağlanır. Bir kabın içerisinde yufkalar arasına sürülmesi amacıyla sos hazırlanır. 1 bardağı süt, 2 yumurta ve sıvı yağ konularak çırpılır. Yağlanmış olan tepsinin içerisine 1 tane yufka konularak, üzerine sostan bir miktar konulur ve sürülür. 2. Yufkada aynı şekilde tepsiye konularak sos konulur. 3. Yufka konulduktan sonra yapmış olduğumuz iç harcımızın hepsi yufkanın üzerine konularak yayılır. Ardından diğer kalan 3 yufkada teker teker konulur ve arasına yapılan sos dökülür. Son yufkanın üzerine sos konulur. Eğer isteyen olursa üzerine çörek otu serpebilir.

Yağda kıymalı böreğin malzemeler

Hamuru için
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yumurta sarısı
  • Tuz
  • Su
İç malzemeler
  • 200 gram yağsız kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 kaşık tereyağı
  • Tuz ve karabiber
Kızartmak için
  • Sıvı yağ
Yağda kıymalı börek nasıl yapılır?

Unu eleyip bir kabın içerisine konularak ortası açılır. Ortasına yumurta sarısı ve sıvı yağ konulur. Tuzu da dökerek yavaş yavaş suyu ekleyip hamur yoğurulmaya devam edilir. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar devam edilir. Başka bir kabın içerisine iç harcı hazırlanır. Soğan küçük küçük doğranır. Kıymanın içerisine konulur. İçine tereyağı, tuz ve karabiber eklenir. İyice karıştırılır. Hamurdan bir miktar alınarak ince olacak şekilde oklava yardımıyla yuvarlak açılır. İç harcımızdan bir miktar alınarak yuvarlak hamurun yarısına konulur diğer yarısı iç harcın üzerine kapatılır. Bütün hamur ve iç harcı bitene kadar bu şekilde börekler hazırlanır. Yağ kızdırılır. Yapılan börekler yağın içerisinde pişene kadar kızdırılır. Daha sonra yağ çekmesi için kâğıt havluya konulur.
20.01.2024 06:47:19
Kıymalı Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Börek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024