Kıymalı Çiğ Börek

Kıymalı çiğ börek, herkesin severek yediği bu yiyeceğin adı aslında çiğ börektir. Bu insanlar arasında günlük kullanımda çiğ börek olarak benimsenerek, kullanılmaya başlanmıştır. Böreğin adının çiğ börek olması içine konulan kıymanın çiğden hazırlanmasından kaynaklanır. Fakat böreğin peynirli, ıspanaklı malzemelerden yapılan çeşitleri de bulunmaktadır.
Bazen karışık malzemeyle bile hazırlanabilir. Kıpçak Türkçesinde "çi" kelimesinin anlamı "lezzetli" anlamına gelmektedir. Bu böreğin eski dönemlerde bile lezzetli bir yiyecek olarak kabul edildiğini gösterir. Halk arasında buna bazı bölgelerde Tatar böreği de denilmektedir. Eskişehir şehrimizde tanınan ve burasıyla özdeşleşmiş olan kıymalı çiğ börek tarifini evinizde sizlerde hazırlayabilirsiniz. İster sabah kahvaltılarında ister beş çayında, isterseniz akşam yemeğinde yanında ayranla birlikte harika bir menü seçeneği hazırlayabilirsiniz. Şimdi birlikte kıymalı çiğ börek tarifimizi birlikte yapmaya başlayalım.

Kıymalı çiğ börek için gerekli malzemeler


Hamur malzemeleri

  • 1 kg elenmiş un
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Su
  • Yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı malzemeleri

  • 500 gram orta yağlı kıyma
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Su
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Kızartmak için sıvı yağ
Kıymalı çiğ börek nasıl yapılır?

Böreği hamurunu geniş bir yoğurma kabının içinde hazırlamalısınız.
Kabın içine önce elenmiş unu, tuzu koyarak iyice karıştırın. Bunun ortasını havuz gibi açın. İçine sirke ve suyu koyun. Dilerseniz suyu azar azar ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamını kulak memesi yumuşaklığına getirmelisiniz. Daha sonra hamuru dinlenmesi için, 15-20 kenarda bekletin.

Hamur dinlenirken sizde çiğ böreğin iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Önce kuru soğanları ayıklayarak, ince olacak şekilde doğrayın. Ancak soğanı bu şekilde sevmeyenler rendenin iri tarafıyla rendeleyebilir. Bunu derin bir kâsenin içine koyun. İçine kıymayı ilave edin. Tuzunu ve karabiberi kıymanın içerisine koyun ve harcı karıştırın. En son olarak kıymalı harcın içine çok az su koyarak, malzemelerin iyice karışmasını sağlayın. Çünkü çiğ börekte iç harcın sulu olması, yenilirken böreğin yağının damlaması tercih edilir. Bu yüzden iç harcın kuru kıvamda olmaması gerekir. Gerekiyorsa suyun yanında iç harca biraz yağ ilave edebilirsiniz. Bunu kıymanızın yağ oranına göre ayarlayın. Artık böreğinizin harcını hazırladınız. Şimdi çiğ börekleri yapmaya geçebiliriz.

Yeteri kadar dinlenmiş olan hamurdan ceviz kadar parçalar koparın. Bunu merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açmaya başlayın. Yuvarlak hamurun içine harçtan dilediğiniz kadar koyun. Daha sonra yarım ay şeklinde hamuru harcın üzerine kapatın. Böreğin kenarlarını çatal, bıçak ya da tabakla düzeltebilirsiniz. Çiğ böreğin kenarlarını iyi kapatırsanız, içindeki harcın dışarıya taşmasına engel olursunuz. Yoksa pişirirken yağın içinde etrafa sıçrama yapacaktır.

Şimdi derin bir tavanın içine bol miktarda sıvı yağ koyarak, ocağın altını yakın. Yağ iyice kızınca kıymalı çiğ börekleri yağın içine koyun ve kızartmaya başlayın. Böreklerin iki tarafını pembeleşinceye kadar pişirin. Yağdan aldığınız çiğ böreklerin fazla yağını almak için, kâğıt havlu serdiğiniz servis tabağına alabilirsiniz.

Pişirdiğiniz kıymalı çiğ börekleri kahvaltıda güzel demlenmiş bir bardak çayla tüketebileceğiniz gibi, akşam yemeklerinde yanında ayran ya da çiğ böreklerin üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis edebilirsiniz. Dilerseniz sarımsaklı yoğurt üzerine tereyağında salça, kırmızı pul biber ve nane kızdırarak dökebilirsiniz. Kıymalı çiğ böreklerin taliplisi çok olur. Sevdikleriniz bunların lezzetine bayılacaktır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 16:30:41
Kıymalı Çiğ Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Çiğ Börek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Çiğ Börek"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024