Kıymalı Çiğ Börek
Kıymalı çiğ börek, herkesin severek yediği bu yiyeceğin adı aslında çiğ börektir. Bu insanlar arasında günlük kullanımda çiğ börek olarak benimsenerek, kullanılmaya başlanmıştır. Böreğin adının çiğ börek olması içine konulan kıymanın çiğden hazırlanmasından kaynaklanır. Fakat böreğin peynirli, ıspanaklı malzemelerden yapılan çeşitleri de bulunmaktadır.
Bazen karışık malzemeyle bile hazırlanabilir. Kıpçak Türkçesinde "çi" kelimesinin anlamı "lezzetli" anlamına gelmektedir. Bu böreğin eski dönemlerde bile lezzetli bir yiyecek olarak kabul edildiğini gösterir. Halk arasında buna bazı bölgelerde Tatar böreği de denilmektedir. Eskişehir şehrimizde tanınan ve burasıyla özdeşleşmiş olan kıymalı çiğ börek tarifini evinizde sizlerde hazırlayabilirsiniz. İster sabah kahvaltılarında ister beş çayında, isterseniz akşam yemeğinde yanında ayranla birlikte harika bir menü seçeneği hazırlayabilirsiniz. Şimdi birlikte kıymalı çiğ börek tarifimizi birlikte yapmaya başlayalım.
Kıymalı çiğ börek için gerekli malzemeler
Hamur malzemeleri- 1 kg elenmiş un
- 1 yemek kaşığı sirke
- Su
- Yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı malzemeleri- 500 gram orta yağlı kıyma
- 2 adet orta boy kuru soğan
- Su
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Kızartmak için sıvı yağ
Kıymalı çiğ börek nasıl yapılır?
Böreği hamurunu geniş bir yoğurma kabının içinde hazırlamalısınız.
Kabın içine önce elenmiş unu, tuzu koyarak iyice karıştırın. Bunun ortasını havuz gibi açın. İçine sirke ve suyu koyun. Dilerseniz suyu azar azar ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamını kulak memesi yumuşaklığına getirmelisiniz. Daha sonra hamuru dinlenmesi için, 15-20 kenarda bekletin.
Hamur dinlenirken sizde çiğ böreğin iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Önce kuru soğanları ayıklayarak, ince olacak şekilde doğrayın. Ancak soğanı bu şekilde sevmeyenler rendenin iri tarafıyla rendeleyebilir. Bunu derin bir kâsenin içine koyun. İçine kıymayı ilave edin. Tuzunu ve karabiberi kıymanın içerisine koyun ve harcı karıştırın. En son olarak kıymalı harcın içine çok az su koyarak, malzemelerin iyice karışmasını sağlayın. Çünkü çiğ börekte iç harcın sulu olması, yenilirken böreğin yağının damlaması tercih edilir. Bu yüzden iç harcın kuru kıvamda olmaması gerekir. Gerekiyorsa suyun yanında iç harca biraz yağ ilave edebilirsiniz. Bunu kıymanızın yağ oranına göre ayarlayın. Artık böreğinizin harcını hazırladınız. Şimdi çiğ börekleri yapmaya geçebiliriz.
Yeteri kadar dinlenmiş olan hamurdan ceviz kadar parçalar koparın. Bunu merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açmaya başlayın. Yuvarlak hamurun içine harçtan dilediğiniz kadar koyun. Daha sonra yarım ay şeklinde hamuru harcın üzerine kapatın. Böreğin kenarlarını çatal, bıçak ya da tabakla düzeltebilirsiniz. Çiğ böreğin kenarlarını iyi kapatırsanız, içindeki harcın dışarıya taşmasına engel olursunuz. Yoksa pişirirken yağın içinde etrafa sıçrama yapacaktır.
Şimdi derin bir tavanın içine bol miktarda sıvı yağ koyarak, ocağın altını yakın. Yağ iyice kızınca kıymalı çiğ börekleri yağın içine koyun ve kızartmaya başlayın. Böreklerin iki tarafını pembeleşinceye kadar pişirin. Yağdan aldığınız çiğ böreklerin fazla yağını almak için, kâğıt havlu serdiğiniz servis tabağına alabilirsiniz.
Pişirdiğiniz kıymalı çiğ börekleri kahvaltıda güzel demlenmiş bir bardak çayla tüketebileceğiniz gibi, akşam yemeklerinde yanında ayran ya da çiğ böreklerin üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis edebilirsiniz. Dilerseniz sarımsaklı yoğurt üzerine tereyağında salça, kırmızı pul biber ve nane kızdırarak dökebilirsiniz. Kıymalı çiğ böreklerin taliplisi çok olur. Sevdikleriniz bunların lezzetine bayılacaktır.
Afiyet olsun.
21.01.2024 16:30:41
Kıymalı Çiğ Börek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|