Kıymalı Dolma

Kıymalı dolma, dediğimiz zaman ilk aklımıza gelen dolmalık biberle hazırlanan nefis dolmalardır. Bunun dışında kabak, patlıcan, yaprak gibi sebzelerle de kıymalı dolma hazırlayabilirsiniz. Özellikle yaz döneminde pişireceğiniz kıymalı dolmanın tadına doyamazsınız. Dolma zeytinyağlı hazırlandığında, pirinci daha ağırlıklı olur. Ancak işin içine kıyma girdiğinde, pirinç miktarını ayarlamak çok önemlidir.
Yani pirinç kıymanın lezzetini boğmayacak şekilde ilave edilmelidir. Dolmaları yerken ağzınıza kıymanın lezzetini rahatlıkla almalısınız. Dolmalık biberleri seçerken de zeytinyağlı dolma yaptığınız gibi büyük boyları değil, küçük boyda biberleri tercih edin. Şimdi birlikte kıymalı dolma yapımına başlayabiliriz.

Kıymalı dolma için gerekli malzemeler

  • 400 gram orta yağlı kıyma
  • 1 kg küçük boy dolmalık biber
  • 1,5 çay bardağı pirinç
  • 3 adet olgun domates
  • 1 yemek kaşığı domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • Dolmanın sosu için zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı domates salçası

Kıymalı dolma nasıl yapılır?


Dolmayı hazırlamak için, önce biberlerin saplarını ayıklayın. Biberlerin içindeki çekirdeklerini temizleyin. En son olarak dolmalık biberleri yıkayın ve kevgirin içine süzülmeleri için bırakın. Daha sonra biberlerin içine parmağınızla hafifçe tuz sürün.
Böylece dolmalarınız daha lezzetli olacak. Artık dolmanın iç malzemesini hazırlamaya başlayabiliriz.

İç harcı koyacağınız bir kâsenin içine kuru soğanları ince yemeklik doğrayarak koyun. İçine maydanoz ve dereotunu incecik kıyarak ilave edin. Doğranmış malzemelere yıkadığınız pirinci de ilave edin. Şimdi kıyma, karabiber ve tuzu malzemelerin içine koyun. Domates salçasını, zeytinyağını ve rendelenmiş domatesi ilave ederek, tüm malzemeleri iyice karıştırın. Artık kıymalı iç harcımız hazır. Sıra dolmalık biberlerin içini doldurabiliriz. Yalnız biberleri doldururken, malzemeyi fazla sıkıştırmayın. Çünkü pişirirken pirinçler kabaracağından, kıymalı dolmanız düşündüğünüz gibi olmaz. İçini doldurduğunuz biberleri dolma tenceresinin içine dik olarak sıralayın. Dilerseniz küçük domates parçaları kullanarak, biberlerin ağzına kapak yapabilirsiniz. Bu pişince dolmaların görselliğine katkı yapacaktır.

En son olarak dolmanın sosunu hazırlayalım. Bir tavanın içinde zeytinyağını kızdıralım. İçine domates salçasını koyarak, biraz kızdırın. Bunun üstüne sıcak su ilave ederek iyice karıştırın. Bunu hazırladığınız kıymalı dolmanın üzerine gezdirin. Daha sonra dolma tenceresini kısık ateşe koyarak, pişirmeye başlayın. Yaklaşık yarım saatin içinde kıymalı dolmanız pişmiş olacak. Bunu servis tabağına alarak, sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 14:44:09
Kıymalı Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Dolma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024