Kıymalı Gözleme

Kıymalı Gözleme, ülkemizde bütün yörelerde yapılan bir hamur işidir. Annelerimizin eski zamanlarda kapı önlerinde yaktıkları ateşle sac üzerinde pişirdikleri bu hamur işi şimdilerde evlerde yanmaz yapışmaz özellikle tavalarda yapılmaktadır. Biz bu tarifte orijinal, yani el açması kıymalı gözleme tarifi vereceğiz. Dileyen aynı tarifi hazır yufkayla yapabilir.
Kahvaltılarda hamur işini sevenler bu tarifi yapıp tüketebilirler. Dileyen aynı tarifi fazla yapıp derin dondurucuda muhafaza edip, sonraki günlerde ısıtarak tüketebilirler.

Kıymalı Gözleme Malzemeleri

  • 300 gr yağsız kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 adet yeşil tatlı biber
  • 10 dal maydanoz
  • 3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Kıymalı Gözleme Hamuru için

  • 6 su bardağı elenmiş un
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya veya yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar ılık su

Kıymalı Gözleme Nasıl Yapılır?


Gözlemenin yapılışına ilk olarak hamurundan başlamalıyız. Küçük bir kâsenin içerisine az ılık su koyalım ve içerisine mayayı ilave edelim. Derin bir yoğurma kabının içerisine önceden elemiş olduğumuz unu koyalım ve üzerine tuzla mayayı ilave edip, ılık suyu koyalım. Malzemelerin tamamını iyice yoğuralım. Hamurun olması gereken yumuşaklık kulak memesi ayarından bir miktar daha sert olmasıdır.
Hamurun sonra sıcak bir ortamda üzeri kapalı vaziyette mayalanmasını bekleyelim. Normal koşullarda mayalanma süresi 40 dakikadır. Hamur iki katına ulaştığında başarılı bir mayalanma gerçekleşmiş olacaktır. Hamur mayalanırken diğer tarafta iç hazırlıkları başlatalım. Kuru soğanı ve yeşil biberi çok ince bir şekilde doğrayalım. İçi pişirecek olduğumuz kabın içerisine sıvı yağın tamamını koyalım ve üzerine tereyağı koyalım. Yağ eriyince içerisine kuru soğanı koyup iyice kavuralım. Sonrasında sivri biberi koyup kavuralım. Bu işlem bitince kıymanın tamamını malzemenin içerisine koyalım ve kavurmayı sürdürelim. Kıyma ilk dakikalarda suyunu salıp sonraki dakikalarda çekecektir. Kıyma iyice kavrulduğunda için içerisine domatesleri soyup, doğrayıp ilave edelim. Domateslerin suyu yarı yarıya azaldığında için içerisine tuz, karabiber ve pul biberi ilave edelim. İçin son malzemesi olan maydanozları çok ince kıyalım ve ilave edelim. İçi soğuması için geniş bir kap içerisine alalım.

Hamurun açılım işine düz bir zemin üzerini unlamakla başlayalım. Hamuru eşit parçalarda beze yapıp 5 dakika dinlendirelim. Gözlemeyi pişirecek olduğumuz tavanın genişliği büyüklüğünde hamuru açmaya başlayalım. Tavayı ocağa koyalım ve ısınmasını sağlayalım. Yine tam bu aşamada küçük bir tavanın içerisine listede verilmiş olan yağın kalan kısmını koyalım ve yakmadan eritelim. Açmış olduğumuz hamurun her yerine gelecek şekilde içi yayalım. Özellikle kenar kısımlarının boş kalmamasına dikkat edelim ki, boş kalan kısımlar kuru olmasın. Yufkanın her yerine içi yaydıktan sonra iki kenarı üst üste getirelim ve yarım ay şeklini verelim. Kenarların açılmaması için elle kenarlara baskı uygulayalım. Isınmış olan tavanın içerisine hazırlamış olduğumuz gözlemeyi koyalım ve iki tarafını da eşit bir biçimde pişirelim. Pişirme işleminin kısık ayarda ayarlanmış ocakta gerçekleştirilmesi gerekir. Gözleme piştiğinde her iki tarafını da eritmiş olduğumuz tereyağıyla yağlayalım. Bu arada, pişen gözlemelerin soğumamaları için bir beze sarmanız önerilir. Gözlemeler piştiğinde servis edelim.

Afiyet olsun.
19.01.2024 02:28:48
Kıymalı Gözleme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Gözleme Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Gözleme"
Merhaba kıymalı gözleme yapmak istiyorum. Gözleme için geniş bir tava iş görür mü? Tarifte hamuru kendiniz yapın diyor ben yufka almayı düşünüyorum kıymalı gözleme yufka ile nasıl olur sizce?
Işınbay . 30.09.2018 21:55:47

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024