Kıymalı Gül Böreği

Kıymalı gül böreği, bu lezzetli börek tarifini hazır yufkayla hazırlayabileceğiniz gibi, bizim yaptığımız gibi hazırlayacağınız mayalı hamurla yapabilirsiniz. Vaktiniz kısıtlı olursa, börekte hazır yufka kullanın. Ancak mayalı hamurun lezzetini vermeyeceğini belirtelim. Mutfak kültürümüzde klasikleşmiş börek tarifleri arasında yer aldığından, her evde mutlaka kıymalı gül böreği yapılmıştır.
İç harcı olarak kıyma dışında farklı malzemelerde kullanabilirsiniz. Patatesli, ıspanaklı, peynirli, karışık otlu tariflerde oldukça lezzetli olur. Kahvaltıda, çay saatlerinde, akşam gelen konuklarınız için, kısa sürede hazırlayarak ikram edeceğiniz kıymalı gül böreğini birlikte yapmaya başlayalım.

Kıymalı gül böreği için gerekli malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı insant maya
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 silme tatlı kaşığı tuz
  • 6,5 su bardağı elenmiş un
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yufkaların yağlanması için sıvı yağ ve tereyağı
  • Böreğin üzerine sürmek için 1 adet yumurta sarısı, susam ve çörek otu

Böreğin iç harcı için malzemeler

  • 500 gram az yağlı kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy patates
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber

Kıymalı gül böreği nasıl yapılır?


Gül böreği yapımına hamuru hazırlamakla başlayalım. Derin bir yoğurma kabının içine 2 adet yumurta, 2 su bardağı süt ve 1 çay bardağı zeytinyağını koyarak iyice karıştırın.
Daha sonra içine instant maya, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı sirke ve tuzu ilave edin. Ardından elenmiş unu azar azar malzemelerin içine karıştırarak yoğurmaya başlayın. Hamur malzemelerinin içine sirke koymamızın nedeni daha gevrek bir börek pişirebilmek içindir. Hamurun kıvamı kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Kıvamını bulan hamurdan 6 tane beze yapın. Bunların üzerini örterek, uygun bir yerde yarım saat kadar dinlendirin. Bu süre hamurun mayalanması için yeterli olur. Daha uzun süre tutmamalısınız.

Bu arada gül böreğinin iç harcını hazırlamaya başlayabiliriz. Önce kuru soğanı ayıklayın ve ince yemeklik şekilde doğrayın. Bir tavanın içine az sıvı yağ koyarak soğanları hafifçe sote yapın. Ardından kıymayı ilave ederek, soğanlarla birlikte pişirmeye başlayın. Kıyma suyunu çekince içine tuz ve karabiberi ilave edin. Daha sonra ocaktan aldığınız harcın soğuması için kenara alın. Bu arada patatesin kabuklarını soyarak, rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Bunu kıymalı iç harcın içine karıştırın. Bu haliyle kıymalı gül böreğinin iç harcı tamamlanmış oldu.

Hamur bezeleri yeteri kadar dinlenmiş oldu. Şimdi bezelerin her birini mutfak tezgâhının üzerinde unlayın. Bunu merdane ya da oklavayla açmaya başlayın. Bu arada derin bir tavanın içinde tereyağını yakmadan eritin ve içine sıvı yağı ilave ederek karıştırın. Büyüterek açtığınız bezelerin üzerine hazırladığınız bu yağlı sosu sürün. Daha sonra yufkayı + şeklinde dörde bölün. Böreğin iç harcından yufka parçalarının geniş tarafına yeteri kadar koyun. Daha sonra yufkaları rulo şeklinde sarın. Ruloyu kendi çevresinde dolayarak, gül şeklini elde edin. Bunları içini yağladığınız ya da yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Diğer yufkaları da bu şekilde hazırlayın. Üzerlerine yumurta sarısını sürün. Her birine susam ve çörek otu serpiştirin. Daha sonra tepsinin içindeki gül böreklerini bir süre mayalanması için bekletin. Bunu yapmanız önemli. Çünkü tepsi mayası dediğimiz bu işlem böreklerin daha iyi kabarmasını ve lezzetli olmasını sağlayacaktır. Bu arada fırınınızı 200 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın. Daha sonra böreklerin olduğu tepsiyi fırına atın. Kıymalı gül böreklerinin üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarabilirsiniz. Servis tabaklarına aldığınız gül böreklerini yanında çayla ya da soğuk içeceklerle konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 09:46:02
Kıymalı Gül Böreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Gül Böreği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Gül Böreği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024