Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt, tuz ve kaşar rendesi ile hazırlanan patlıcan ezmesinin eşlik ettiği, Osmanlı ve Türk mutfağına ait garnitür ya da beyaz soslu et yemeğidir. Adında anlaşıldığı gibi hünkâr beğendi yemeği ilk olarak Osmanlı Saray Mutfağında hazırlanmıştır.

Kıymalı Hünkâr Beğendi tarifi için Malzemeleri

  • 300 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, pul biber

Beğendisi İçin Malzemeleri

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kâse rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz, karabiber
  • 2 veya 3 adet iri közlenecek kalınlıkta patlıcan

Hünkâr Beğendimizi Süslemek için


Maydanoz ve çeri domates, yeşil biber.

Kıymalı Harcın Nasıl Yapılır?

Öncelikle ön hazırlık olarak ocak üzerinde patlıcanları közleyin. Kabuklarını soyun ve bir tabağa koyup ince ince doğrayın. 2. Hazırlık olarak da soğanı yemeklik ince ince doğrayın, domatesleri de küp-küp doğrayın, biberleri de ince doğrayın. Şimdi derin bir tavaya önce yağı koyun, tavayı ocağa koyun hafif yağ kızarken soğanları ilave edin ve hafif kavurun. Üzerine kıymayı ilave edip kavurun, ardından biberleri, sarımsakları ve domatesleri ilave edip 3-4 dakika kadar soteleyin.
Tuzunu ve karabiberini, pul biberini de ilave edin. Domatesler yumuşayana kadar pişirin. Yaklaşık 5 dakika kadar yeterli olacaktır.

Hünkâr Beğendi Nasıl Yapılır?

Patlıcanlar közlendi ve kenarda hazır olarak bekliyor. Bir tencereye tereyağını koyun, erisin. Üzerine unu ilave edin, 2 dakika kadar kavurun. Daha sonra unun üzerine sütü yavaş yavaş ilave ederken bir yandan da karıştırın. Karıştırın ki un topaklanmasın. Bir taşım kaynatın. Kısık ateşte 2-3 dakika kadar sosu pişirin (Koyu bir muhallebi kıvamı alana kadar pişirin). Daha sonra közlenmiş patlıcanları, tuzu ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Son olarak da rendelenmiş kaşar peynirini koyup, 1-2 kere karıştırın ve daha sonra ocaktan alın.

Hazırladığınız kıymalı karışım ve beğendiyi artık buluşturma zamanı geldi. Bir servis tabağının orta tabanına beğendiği yayın. Üzerine de pişirdiğimiz kıymalı karışımı sıcak olarak koyun. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ve pul biber serpin. Tabağın kenarlarına da çeri domates ve biberle son dokunuşları yapın. Kıymalı Hünkâr Beğendiyi sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 20:34:04
Kıymalı Hünkâr Beğendi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Hünkâr Beğendi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Hünkâr Beğendi"
Hünkarbeğendi yemeğini ben de denemek istiyorum. Görüntüsü pek hoşuma gitmiyor. Bu nedenle daha güzel durması açısından süslemek istiyorum. Bunun için salça miktarını bir miktar daha arttırsam herhangi bir lezzet kaybı yaşar mıyım?
Aybegüm . 28.08.2018

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

Kıymalı Patlıcan Yemeği

Kıymalı patlıcan yemeği, Patlıcan Hindistan'da yetişen bir bitki olup oradan Afrika'ya Akdeniz'e ve Avrupa'ya kadar ilerlemiştir ve mutfakların özellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024