- 1 adet orta boy karnabahar
- 1 adet kuru soğan
- 1-2 diş sarımsak
- 1 avuç dana kıyma
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 adet kesme şeker
- Yarım limon suyu (Yemeğin içine)
- Yarım limon (Karnı baharı haşlarken)
- 3-4 yemek kaşığı sirke (Suda bekletirken)
Kıymalı karnabahar nasıl yapılır?
Karnabaharı ters çevirin ve üst yapraklarını çöpe atın.
Ortasını oyup keserek çıkartın. Şimdi de tek tek keserek karnabaharı ayıklayalım.
Suyun altında karnı baharları yıkayalım. Derin bir tencere alıp su koyalım. Şimdi karnı baharlara 3-4 yemek kaşığı sirke eklenmiş bu suda 10 dakika kadar bekletelim. İçleri iyice temizlensin görmediğimiz gözümüzden kaçan şeylerde yok olsun. Bu arada derin bir tencerede de su kaynatalım. Kaynayan suya yarım limon sıkalım ve 1 tatlı kaşığı tuz atalım.
Bekleyen karnabaharları bu kaynayan suya atalım ve haşlanana kadar bekleyelim. Haşlandıktan sonra karnabaharlar süzgeçle alalım ve bir kenara koyalım. Yemeği yapacağınız tencereye soğanı, yağı, kıymayı, sarımsağı koyup biraz kavuralım sonra salçamızı ekleyelim.
1-2 dakika da salça ile kavuralım.
Yemeğimize bir su bardağı su ekleyelim ve kaşık yardımı ile kıymalı karnabahar yemeğimizi bir karıştıralım. Şimdi ise haşlanmış olan karnı baharları tencereye ilave edelim. Tuzunu, karabiberini, şekerini ve yarım limonunu ekleyelim. Birazcık üzerine kaynamış su ilave edelim. Karnabaharla su hemen hemen aynı hıza da olsunlar. Yemeğe çok çok su eklemeyin. Zaten karnabaharlar önceden haşlanmıştı bu sebepten dolayı yemek çabuk pişecektir. Yemeği arada bir kontrol edin fazla ateşte tutarsanız yemek erir.
Not: Eğer isterseniz içine havuç rendeleyip öyle pişirebilirsiniz. Karnabaharları önceden haşlamadan da pişirebilirsiniz. Eğer isterseniz yemeğe çay kaşığının ucuyla kimyon da ilave edebilirsiniz tercih sizin.
Afiyet olsun.