Kıymalı Kol Böreği

Kıymalı Kol Böreği, evde yapımı ve el açması börekler arasında oldukça büyük bir üne sahip olan kıymalı kol böreğini sizlerde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. El açması börek denildiğinde maharet ve ustalık istiyormuş gibi görünse de kolayca hazırlanabilmektedir. Sizlerde nefis bir börek hazırlayarak sevdiklerinize mükemmel bir börek ziyafeti çekerek damaklarını şenlendirebilirsiniz.

Kıymalı Kol Böreği İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kg böreklik un
  • 1 paket yaş maya
  • Yeteri kadar tuz
  • Aldığı kadar ılık su

Kıymalı Kol Böreği İç Malzemesi

  • 2 adet iri boy kuru soğan
  • 2 adet iri boy patates
  • 500 gr dana kıyma
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 çorba kaşığı margarin veya tereyağı

Hamuru Yağlamak için

  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için
  • 2 adet yumurta sarısı
  • Yeteri kadar çörek otu veya susam
Kıymalı Kol Böreği Nasıl Yapılır?

Kıymalı kol böreği hazırlığımıza ilk olarak hamurumuzu mayalayarak başlayalım. Yoğurma kabımıza elenmiş böreklik unumuzu ilave ederek unun ortasını havuz şekline getirerek ortasına 1 paket yaş mayayı ufalayarak ekleyelim. Ardından mayanın üzerine bir bardak kadar ılık su, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve unun üzerine yeteri kadar tuz ilave ederek mayayı iyice mıncıklayarak erittikten sonra ılık su ilavesiyle hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
Yoğrulan hamur pürüzsüz ve kulak memesi kıvamı alıncaya kadar yoğrulduktan sonra mayalanması için hamurun üzerini temiz bir mutfak beziyle kapatarak 1 saat kadar mayalanması için beklemeye bırakalım.

Hamurumuz mayalanırken bizde kıymalı kol böreğimizin iç harcını hazırlayalım. İç harcımız için ilk olarak 2 adet patatesin kabuklarını soyduktan sonra bir kabın içine rendenin iri kısmıyla rendeleyerek patateslerin suyunu bırakması için beklemeye bırakalım. Ardından 2 adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince yemeklik şeklinde doğrayalım. Soğanlarda doğrandıktan sonra uygun bir tavayı ocağa koyarak içine tereyağı ilave ederek yağın erimesini sağlayalım. Eriyen yağın üzerine ilk olarak yarım kg kıymamızı ilave ederek kıyma bıraktığı suyu çekip rengi dönünceye kadar kavurarak üzerine doğranmış soğanları ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Üzerine önceden rendeleyerek beklettiğimiz patateslerin avuç içimizde sularını iyice sıktıktan sonra ilave edelim. Patatesleri de karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurarak üzerine karabiber, kırmızı pul biber, kimyon, yeteri kadar tuz ve kıyılmış maydanoz ilave edip karıştırarak içi harcımızı ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Hamurumuzu yağlamak için küçük bir tavaya 3 çorba kaşığı tereyağı ve sıvı yağı ilave ederek kısık ateşte yağı eriterek bir kenarda beklemeye bırakalım.

Daha sonra mayalanan hamurumuzu tezgâhın üzerine alarak yumruktan daha iri olacak şekilde bezeler hazırlayalım. Bezenin ilkini un serpiştirilmiş tezgâhın üzerinde olabildiğince ince olacak şeklide açalım. Ardından daha önce erittiğimiz yağı bir fırça yardımıyla açılan bezenin her yerine iyice sürelim. Hazırladığımız kıymalı iç harcımızdan bir kaşık yardımıyla alarak yağlanmış yufkanın kenar kısımlarına koyarak yerleştirelim ve iç harcın üzerini kapatarak çekiştirerek rulo şeklinde saralım. Çepeçevre sarılan yufkayı tam orta kısma geldikten sonra ortadan keserek uzun bir rulo elde edelim.

Ardından yuvarlak fırın tepsimizi iyice yağlayarak tepsinin ortasından başlayarak rulo şekline gelmiş hamuru sararak tepsiye yerleştirelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak tepsiyi doldurduktan sonra bir bıçak yardımıyla hamuru dilimleyelim. Hazır hale gelen böreğimizin üzerime çırpılmış yumurta sarısı sürdükten sonra susam veya çörek otu serpiştirerek önceden 200 derecede ısıtılmış fırına vererek böreğimizin altı üstü kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım. Kızaran kıymalı kol böreğini fırından alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 19:38:10
Kıymalı Kol Böreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Kol Böreği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Kol Böreği"
Kıymalı kol böreğini ben çok tüketiyorum ama hep hazır alıyorum. bu durumda hem maliyetli oluyor hem de biraz malzemesi az oluyor bu nedenle evde yapmak istiyorum. Dışarıdan aldığım para ile evde ben üc dört katını zaten yaparım. Daha önce yapmadığım için biraz güvenemiyorum ama yapacağım. Kıymayı çiğ mi koymalıyız?
Ayşegül . 27.10.2018 00:56:52

Kıymalı Menemen

Kıymalı menemen, başlı başına sevdiklerinize bir akşam menüsü olacak kadar lezzetlidir. Üstelik domatesin, biberin mevsimi olan yaz aylarında hazırlarsa...
Devamını Oku

Kıymalı İmam Bayıldı

Kıymalı imam bayıldı, imam bayıldı yemeği aslında karnı yarık yemeği ile aynı şekilde yapılmaktadır. Yalnız iki yemek arasındaki fark imambayıldı yemeği...
Devamını Oku

Kıymalı Pide İçi

Kıymalı Pide İçi, kıymalı pide bizim ülkemizin en gözde ve en çok sevilen yemeklerinden birisidir. İtalyanlar için pizza neyse, Türkler için de kıymalı pide ...
Devamını Oku

Kıymalı Bezelyeli Börek

Kıymalı Bezelyeli Börek, çocuklarınıza ve tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz bol sebzeli ve oldukça sağlıklı bir börek tarifidir. Çoc...
Devamını Oku

Kıymalı Erişte

Kıymalı Erişte, un, yumurta, yağ ve tuz ile hamuru yapılan daha sonra oklava yardımı ile açılıp 1 santim kalınlığında kesilen bir çeşit makarna. Doyuruc...
Devamını Oku

Kıymalı Börek İçi

Kıymalı börek içi, kıyma börek içi olarak oldukça sık kullanılan bir iç malzemedir. Böreğin lezzetini kat kat arttırarak harika sonuçlara imza atabilmek için...
Devamını Oku

Kıymalı Hünkâr Beğendi

Kıymalı Hünkâr Beğendi, Hünkâr Beğendi, halk arasındaki tabiri beğendi olarak bilinen közlenmiş mis gibi patlıcandan yapılırken, ek malzemelerde yağ, un, süt...
Devamını Oku

Kıymalı Hamur İşleri

Kıymalı hamur işleri, Kıymalı hamur işi tarifleri pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Biz de bu hususta size birkaç çeşit kıymalı hamur işi tarifi sunmak ...
Devamını Oku

Kıymalı Bulgur Köftesi

Kıymalı bulgur köftesi, çok lezzetli olan bir yemektir. Yapımı biraz uzun sürüyor olsa bile, çok lezzetli olduğundan sürekli yenmek istenen bir yemektir. Yem...
Devamını Oku

Kıymalı Çin Böreği

Kıymalı Çin Böreği, pratik ve az malzemeden oluşan bir tariftir. Bu tarifin malzemeleri her evde bulunan malzemelerden oluştuğu için ekstra bir masraf yapılm...
Devamını Oku

Kıymalı Pide Kaç Kalori?

Kıymalı Pide Kaç Kalori, tüketilen besinlerin hazırlanma esnasında kullanılan malzemeler yemeğin kalori değerini doğrudan doğruya etkilemektedir. Genell...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Yumurta

Fırında Kıymalı Yumurta, Kahvaltılar için muhteşem bir tariftir. Hemen bir atıştırmalık yapmak isteyenler bu tarifi yapıp kısa zaman içerisinde kendilerine b...
Devamını Oku

Fırında Kıymalı Kaşarlı Patates

Fırında kaşarlı kıymalı patates, Fırın yemekleri benim favori yemeklerimden bir tanesidir. Fırın yemekleri bana daha lezzetli ve daha pratik geliyor her zama...
Devamını Oku

Kıymalı Mantarlı Börek

Kıymalı Mantarlı Börek, et ve sebzeyi bir arada sevenler için doğru bir seçimdir. Kahvaltılarda doyurucu bir şeyler yemek isteyenler bu tarifi yapabilirler. ...
Devamını Oku

Tavuk Kıymalı Köfte

Tavuk kıymalı köfte, tarifi kolayca yapılabilecek yemek tariflerinden biridir. İsterseniz tarifin ana yapım malzemesi olan tavuk eti kıymasını kasaptan alabi...
Devamını Oku

Kıymalı Pilav

Kıymalı pilav, haftada en az iki kere soframızda kıymalı pilav bulunur. Pilavın her yöreye göre yapılışı ve çeşidi vardır. Geleneksel bir lezzettir. Düğ...
Devamını Oku

Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası, yaz kış içilebilecek vitamin ve protein bakımından zengin bir çorba seçeneğidir.Kıymalı Yoğurt Çorbası M...
Devamını Oku

Galeta Unlu Kıymalı Börek

Galeta Unlu Kıymalı Börek, kolay bir şeyler yapmak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır. İş hayatının yoğunluğundan dolayı yemek yapmaya vakti olmayanla...
Devamını Oku

Kıymalı Çörek

Kıymalı Çörek, beş çayı için harika bir hamur işidir. Aynı zamanda pratik bir şeyler yapıp yemek isteyenler için önerilir. Bu tarifi dileyen fazla miktarda y...
Devamını Oku

Kıymalı Kabak Yemeği

Kıymalı kabak yemeği, yapımı biraz zahmetli ama tadı oldukça güzel ve lezzetlidir. Kabak mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alır. Kabağı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kıymalı Menemen
Kıymalı İmam Bayıldı
Kıymalı Pide İçi
Kıymalı Bezelyeli Börek
Kıymalı Erişte
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024